A fogköztisztító fogkefe valóban hasznos?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A fogköztisztító kefe feje kicsi, a nyéllel többnyire 90 fokos szöget zár be, többféle változatban kapható. De valóban szükség van rá a mindennapi fogápoláshoz vagy csak bizonyos esetekben ajánlott alkalmazni?

Egy normál fogkefével nehezen érhetők el a fogak közötti hézagok. A fogköztisztító kefével azonban közvetlenül tisztíthatóak a hagyományos fogkefével nem hozzáférhető részek is. Az ergonómikus forma révén a hajlított fejjel a fogak oldala is megmosható. Különösen azoknak ajánlott a használata, akik például szorosan illeszkedő fogaik miatt hajlamosak a fogak érintkező felületeinél kialakuló fogszuvasodásra.

Ám a fogköztisztító kefe csak akkor alkalmazható, ha legalább egy minimális távolság van az egyes fogak között, mert szorosan összeérő, esetleg egymást részben fedő fogak esetében lehetetlen a használata. Ha a fogköztisztító kefe fájdalmat okoz, vagy használata közben vérzik a fogínye, ne alkalmazza!

Ajánlott és igen célszerű viszont alkalmazni az állandó fogszabályzó tisztítására, a fogakra rögzített elemek ugyanis a hagyományos fogkefével nem tisztíthatóak meg rendesen.

Mik az előnyei és hátrányai a fogselyemmel szemben?

Előnyök: sokkal egyszerűbb használni, mint a fogselymet, hasonlóan a hagyományos fogkeféhez egyszerűen kézbe kell venni, és oda-vissza mozgatni a fogközökben. Természetesen a fogselyem használata is megtanulható, de ennél jóval bonyolultabb, és ezért sokan nem szívesen használják.

Hátránya: a fogak és a fogíny közötti rés kb. 2-3 mm mély és csak 1 mm széles, könnyen el lehet képzelni, hogy egy ilyen kis helyre a fogkefe feje nem tud elérni. Ha valaki mégis megpróbálja, könnyen okozhat sérülést a fogínyén, ami így begyulladhat, és szabadra kerülhet a fognyak, ami nagy fájdalommal jár.

Helytelen használat mellett, ha valaki megpróbálja beerőltetni a résekbe a fogkefe fejét, a fogzománc kopását is okozhatja, így épp az ellenkező hatást érve el vele, mint ami a fogkefe használatának célja lenne; a fogak közt könnyebben kialakulhatnak szuvasodások.

Mindezek miatt nagyon fontos, hogy a páciens tisztában legyen a fogápolási eszköz előnyeivel és hátrányaival. Ha nem rendeltetésszerűen használja, komplikációk léphetnek fel.

Aki tisztában van mind az előnyökkel, mind a hátrányokkal, fogszabályzót visel vagy hajlamos a fogak közötti szuvasodásra, és nem torlódnak a fogai, bátran használhatja az eszközt, amely az említett esetekben igen hasznosnak bizonyul a fogak egészségének megőrzésében.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; portalderzahnmedizin.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.