Szájzuhany

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos megjelent:

Manapság nagy az érdeklődés a szájzuhany alkalmazása iránt. Több tanulmány is alátámasztotta a feltevést, miszerint a szájzuhany rendszeres használata jótékony hatással van az egészségre.

A kezdeti, vagy közepes periodontális (fog körüli) problémákkal küzdő betegek esetében, különösen hasznos a szájzuhany alkalmazása, mivel náluk a hagyományos fogápolási eszközök kevésbé ideálisak. Kutatások vizsgálják, hogy ha különböző mikrobaölő szerekkel párosítják a szerkezetet, az mennyiben növeli annak hatékonyságát.

Amit nem biztos, hogy tud a fogápolásról

Belefáradt az állandó fogmosásba? Túl elfoglalt a fogselyem használatához? Ne engedjen a kísértésnek, és ne hagyja ki ezeket a napi feladatokat! A szájhigénia a tiszta foggal kezdődik.
Amit nem biztos, hogy tud a fogápolásról

A szájzuhany megítélése

1962-ben mutatták be az első szájzuhanyt, mint lepedék és ételdarabkák eltávolítására szolgáló eszközt. A kezdeti kutatások kimutatták, hogy fogínygyulladás ellen a szerkezet hatékony, de a lepedék eltávolítására nem alkalmas. Ennek fényében a szájzuhany évekre háttérbe szorult, és leginkább fogszabályzós, ételbeékelődéssel küzdő, vagy összetorlódott fogsorral élő használói akadtak.

Korábban nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szájzuhany hatékonyabban szorítja a véráramba a baktériumokat, mint a fogmosás vagy a szájöblögetés.

1988-ban azonban Cobb kimutatta, hogy a szájzuhannyal tisztított területeken, a betegséget okozó baktériumok száma csökkent, miközben a szövetek nem sérültek.

Ebből arra következtettek, hogy a baktériumok véráramba jutásának az esélye, mégis kisebb azoknál, akik szájzuhanyt alkalmaznak. A szájzuhany hatására egészségesebbé válik az íny és a nyálkahártya, vagyis ajánlott az eszköz napi használata.

A tanulmányok kimutatták, hogy a szájzuhany rendszeres alkalmazása, csökkenti a kórokozók számát a fogágyban, a gyulladást okozó citokinek számát, és ezzel jelentős javulást lehet elérni a kevésbé súlyos periodontális fertőzésekkel szemben. Ezen kívül a szájzuhany csökkenti a fogínyvérzés és az ínygyulladás előfordulásának esélyét.

Különösen ajánlott az eszköz rendszeres használata annak, aki fogszabályzót visel, implantátuma, koronája vagy hídja van. Meglévő ínygyulladás, cukorbetegség vagy periodontális problémák esetén, illetve a panaszok megelőzésében is segíthet a szájzuhany.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.