Fogamzásgátló tabletta és vérnyomás

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A magas vérnyomás az egyik leggyakrabban előforduló szív- és érrendszeri rizikótényező, sajnos előfordulása nő, sőt egyre fiatalabb korban kell vele számolni. Ennek egyik oka civilizációs problémákra vezethető vissza, úgymint helytelen táplálkozás és helytelen életmód, mozgásszegény életvitel, túlsúly.

Azok a nők is, akiknek a vérnyomása magas, alkalmazhatnak fogamzásgátló tablettát, de a tabletta megválasztásánál a belgyógyászati anamnézist, a mért vérnyomásértékeket alaposan át kell tekinteni.

Milyen kapcsolat van a fogamzásgátló tabletták és a vérnyomás között?

A magas vérnyomás és az artériás betegségek között szoros kapcsolat mutatkozik, tanulmányok igazolták, hogy a vérnyomás emelkedése összefügg a várható élettartam csökkenésével. A fogamzásgátlókban található ösztrogén szintén befyolásolja az artériás betegségek rizikóját, ezért célszerű a fogamzásgátlási módszer és ezen belül a fogamzásgátló tabletta megválasztásánál a szív- és érrendszeri rizikót figyelembe venni.

Mikor kell a vérnyomást mérni?

Mielőtt egy nő fogamzásgátlót kezd el szedni, a vérnyomást ellenőrizni kell, ezt követően 3 hónap múlva, majd félévente szintén érdemes megmérni a vérnyomást, ha a 12 hónap múlva mért érték azonos a kezelés előttivel, akkor elég az évenkénti vérnyomáskontroll kockázatmentes pácienseknél. Az a tapasztalat, hogy a kombinált fogamzásgátlók szedése általában mérhető, de mintegy a nők 99%-a esetében csak minimális vérnyomás-emelkedést okoz.

Milyen vérnyomás értékeknél nem szabad kombinált fogamzásgátlót alkalmazni?

Brit szakmai kritériumok szerint 160/95-ös vagy magasabb vérnyomásnál a kombinált fogamzásgátló szedését elkezdeni vagy folytatni nem szabad. 140/90Hgmm feletti vérnyomásértéknél érdemes a kombinált fogamzásgátlóról csak progeszteront tartalmazó készítményre váltani.

A csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tabletták nem befolyásolják a vérnyomást

Tanulmányok sem észlelték, hogy a csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tabletta alkalmazása során akár a szisztolés, akár a diasztolés vérnyomás emelkedne, sőt ezen felül a kombinált fogamzásgátló tabletták által kiváltott magas vérnyomás is rendeződik csak progeszteront tartalmazó készítmény hatására. A kutatók elképzelése szerint a progeszteron önmagában nem, csak ösztrogén jelenlétében gyakorol káros hatást a vérnyomásra.

Tovább Fogamzásgátlás és trombózisveszély

Dr. Csuth Ágnes, családorvos Forrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Vérnyomás
A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.