• Gyógyszerrezisztens influenza vírus

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Egyesült Államokban olyan "A" típusú influenzavírus terjed, amely ellenáll az egyetlen hatásos vírusellenes gyógyszernek. Erről számolt be a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi szaklap.

    A 2007/2008-as influenzaszezonban az influenzás esetek ötöde volt gyógyszerrezisztens.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Ezeket a H1N1-es altípusba tartozó vírus okozta, amellyel szemben nem jó a ma létező legjobb vírus ellenes gyógyszer, az oseltamivir (amelyet a svájci Roche gyógyszergyár Tamiflu kesekedelmi néven fogalmaz).

    Az előzetes adatok szerint az idei, 2008/2009-es szezonban is magas ennek a vírusnak az előfordulási aránya és a Tamifluval szembeni ellenállóképessége.

    A szakembereket az is aggasztja, hogy magas a vírus megbetegítőképessége, a virulenciája. A tavalyi 99 amerikai Tamiflu-rezisztens esetből ötben a páciens kórházi kezelésre szorult, közülük 4 beteg bele is halt a kórba.

    A tanulmány szerzői szerint új antivirális gyógyszerekre és olyan diagnosztikai gyorstesztekre van szükség,amelyekkel azonnal kimutatható a vírus altípusa és az esetleges rezisztenciája.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Még alacsony az influenza aktivitása Európában: itt az ideje a védőoltásnak

    Az influenza elleni védőoltást érdemes még decemberben beadatni, mivel így biztosan van elegendő idő a védettség kialakulására a járvány kezdetéig. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy aki eddig még nem tette meg, a következő napokban keresse fel háziorvosát, aki eldönti, hogy páciense jogosult-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Aki esetleg mégsem kaphat térítésmentes oltást, gyógyszertári forgalomban – orvosi rendelvényre – többféle készítményhez is hozzájuthat.

    Influenza: már több európai országban kiterjedt járvány van

    Már több európai országban is kiterjedt influenza járvány van - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.

    Az influenza elleni védőoltás csökkentheti az agyi érkatasztrófa kockázatát

    A szezonális influenzaoltás 24 százalékkal csökkentheti az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát az injekció beadását követő hónapokban - állapították meg brit egyetemi kutatók.

    Egyre intenzívebben terjed a influenza

    Egyre intenzívebben terjed az influenza, az előző héthez képest 30 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerdán az MTI-vel.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA