Gyomorégés és hasmenés - Az orvos válaszol

Dr. Plósz János
szerző: Dr. Plósz János, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

Már egy ideje ég a gyomrom, időnként fáj a bal bordaív alatt és gyakran van hasmenésem, de úgy, hogy szaladnom kell. Ez teljesen megkeseríti az életemet. Kérem, adjon tanácsot, hogy hová forduljak, mi lehet a bajom? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Gyomorégés, hasmenés

„Tisztelt Doktor Úr! 43 éves nő vagyok. Már egy ideje ég a gyomrom, időnként fáj a bal bordaív alatt, és gyakran van hasmenésem, de úgy, hogy szaladnom kell. Ez teljesen megkeseríti az életemet. Kérem,adjon tanácsot, hogy hová forduljak, mi lehet a bajom. Már a kávéról és a cigiről is lemondtam, hátha javul a helyzet, probiotikumot is szedek. 2001-ben volt epekőműtétem. Gyulladt falú epehólyag eltávolítás történt 2,5 cm-es kővel laparoszkópiával.”

Kedves Kérdező!

A gyomorégés és a bal bordaív alatti fájdalom gyomorsavtúltengés, gyomorhurut vagy gyomor-nyombélfekély tünete lehet. Hogy ezen diagnózisok közül melyik, azt endoszkópos vizsgálattal tudhatjuk meg, a panaszok ezen része adekvát savcsökkentő kezelés mellett szűnhet.

A gyakori hasmenés, ha riasztó tünet - fogyás, vérzés, éjszakai nyugalmat megzavaró panaszok - nem társul hozzá, irritabilis bél szindróma részjelensége lehet. Ezen betegségben szervi eltérést nem tudunk kimutatni, a bélmotilitás, bélbeidegzés megváltozása okozhatja.

A dohányzás és a kávéfogyasztás elhagyása már jó pont - mindkettő fokozza a bélperisztaltikát -, emellett fontos a rendszeres, gyakori, nyugodt, kis étkezés, a stressz megfelelő feldolgozása - jóga, relaxáció -, illetve a rendszeres testmozgás.

Ha azonban a fent említett riasztó tünetek közül is fennáll valamelyik, további gasztroenterológiai kivizsgálás szükséges.

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Kulcsár Flóra, medikus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.