Minden nap fáj a hasam és puffadok - Orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Körülbelül 3 hónapja szinte minden nap fáj a hasam, ami azt jelenti, hogy étkezés után nem sokkal kellemetlenül felpuffadok. Kerülöm a szénsavas dolgokat, a rágógumit, nyugodtan étkezem és rostban gazdagon. Emellett hetente 2-szer sportolok. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Minden nap fáj a hasam és puffadok
"A problémám a következő: körülbelül 3 hónapja szinte minden nap fáj a hasam, ami azt jelenti, hogy étkezés után nem sokkal kellemetlenül felpuffadok. Kerülöm a szénsavas dolgokat, a rágógumit, nyugodtan étkezem és rostban gazdagon. Emellett hetente 2- szer sportolok. Persze mindenki jött a stressz dologgal, de a vizsgaidőszakomnak már 2 hónapja vége, a tüneteim nem múltak. A háziorvosom fölírt homeopátiás golyócskát, elküldött hasi ultrahangra, ami csak azt mutatta ki, hogy bélgázzal vagyok tele. Kaptam ampullás probiotikumot, de nem használt. Újabban már ébredéskor érzem, hogy föl vagyok puffadva és nehéz a székelés, pedig rendszeresen és rostban gazdagon étkezem. Savlekötőt korábban próbáltam, de úgy éreztem nem használ, égett a gyomrom tőle. Az igazság az, hogy ritkábban érzem hogy égne a gyomrom, az állandó panasz a puffadás. Mi lehet a bajom?"

Az emésztési zavarok okai

Mikor szedjünk probiotikumot?

A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek. Mikor szedjünk probiotikumot?

Leírása alapján emésztési zavarban szenvedhet. A meg nem emésztett ételt, a vastagbélbe jutva, az ott lévő baktériumok gázképződés mellett bontják. A megoldáshoz szükséges számos tényező már rendben van Önnél: gyakori, nyugodt, kis étkezés, szénsavas italok kerülése, megfelelő testmozgás. Probiotikum kúraszerű használata segíthet a megfelelő emésztés helyreállításában. Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb a laktóz-intolerancia megjelenése, mely tejtermékek fogyasztását követő haspuffadással, hasmenéssel jár. Érdemes kipróbálni, hogy a tejtermékek kihagyásával javulnak-e panaszai.


(WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus)

Cikkajánló

A hasfájás és kezelése gyermekeknél

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
A hasfájás egy nagyon komplex területe az orvostudománynak mind gyermek-, mind felnőttkorban. Hátterében számos megbetegedés állhat az egészen banális problémáktól a súlyos, mielőbbi műtéti beavatkozást igénylő kórképekig.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.