• Nyár - Milyen veszélyben vannak a gyerekek?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ahogy melegszik az idő, a gyermekgyógyászati sürgősségi osztályt is egyre többen keresik fel. A leggyakoribb okok: vágások, törött csontok és fejsérülések.

    „A nyár folyamán sokkal gyakoribbak a balesetekből és sporttevékenységekből származó sérülések” – mondja Tony Scalzo, a Saint Louis Orvostudományi Egyetem gyermekgyógyászati sürgősségi központ professzora. „ A gyerekek már csak gyerekek, s mindig megsérülnek. Számos baleset azonban megfelelő szülői felügyelet mellett megelőzhető lenne.”

    Hirdetések

    30 éves sürgősségi orvosi tapasztalattal a háta mögött nem sok olyan dolog van, amit Scalzo még ne látott volna. A négy leggyakrabban előforduló nyári veszély gyerekekre nézve a következő:

    Nyári sportok (quad, trambulin, bicikli, görkorcsolya, gördeszka)

    A felsorolt eszközök a gyerekeknek nagyon jó szórakozási lehetőséget jelentenek, azonban számos komoly sérülést is okoznak. A quadozás azért veszélyes, mert motorral működik, és nagyon könnyű elveszíteni az uralmat a jármű fölött, így a vezetője hatalmasat eshet.

    Hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
    A hirtelen szívhalálról

    Évente többszázezer biciklis, görkoris és gördeszkás sérül meg. A balesetek többsége megelőzhető lenne, ha a gyerekek biztonságos sebességgel használnák az eszközöket.

    A bukósisak, csuklóvédők, térdvédők, könyökvédők és sípcsontvédők szintén védelmet nyújtanak. Nyáron rengeteg gyerek érkezik a sürgősségi osztályra törött csontokkal és súlyos, mély vágásokkal, mert leestek a trambulinról. Tegyen a trambulin köré védőhálót, ami védelmet nyújt a komolyabb balesetek ellen!

    Vízbe fulladás

    A vízbe fulladás a leggyakoribb oka a gyerekeknél előforduló halálos baleseteknek. Megtörténhet fürdőkádban, medencében, hajókázás közben, sekély és mélyvizekben. Soha ne hagyja gyermekét felügyelet nélkül vízközelben, és mindig viseljen a gyerek mentőmellényt a medencében vagy hajókázás közben!

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Kis odafigyeléssel kivédhetők a fulladásos gyerekbalesetek

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.
    A legfontosabb a nyugalom ilyenkor, mert így kevesebb az esély a tévedésre és nagyobb eséllyel tudunk hatékonyan segíteni a rászoruló gyermeknek. Gondoljunk arra, hogy bármit tenni jobb, mintha semmit sem tennénk. Elsőként gyorsan mérjük fel a baleset helyszínét és biztosítsuk a gyermek és a saját magunk biztonságát. Ha áramütés történt, akkor áramtalanítsunk, ha utcai baleset, akkor biztosítsuk a helyszínt, tegyük ki gyorsan az elakadást jelző táblát stb.
    Ha van valaki a helyszínen, kérjük a segítségét, ő hívja a mentőket, mi pedig kezdjük el az újraélesztést. Ha egyedül vagyunk, akkor kezdjük meg az újraélesztést, és egy perc után hívjunk segítséget.
    Gyermekek újraélesztése

    Autóbalesetek

    Nagyon fontos, hogy mindig használjanak biztonsági övet! Bár egyre több család megy nyáron autóval nyaralni, mégis növekszik azon balesetek száma, amikor a gyerek nincs bekötve. Rövid és hosszú utazások során egyaránt használjanak biztonsági övet és gyerekülést, s tartsanak gyakori pihenőt, hogy a gyerek le tudja vezetni az energiáját!

    Hőség és kiszáradás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Minden évben előfordul olyan eset, amikor a gyerek meghal, vagy nagyon beteg lesz, mert az autóban hagyták. A hőség és a kiszáradás nagyon veszélyes lehet a gyerekekre nézve. Scalzo azt tanácsolja, hogy a gyereket soha ne hagyják egyedül a kocsiban, még rövid időre sem, mert hamar felforrhat ott!

    A gyerek sok folyadékot igyon, különösen akkor, amikor kint játszik a hőségben! Csecsemőknek ne adjanak vizet, mert az felhígítja a vérben lévő sót, s légzési problémákhoz vezethet!

    Vigyázzon a gyerekére, nagyrészt ugyanis a szülőkön múlik, hogy mennyire lesz vidám és könnyektől mentes a nyaruk!

    Olvasson tovább! Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    (WEBBeteg - B. M.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A kerti munkák veszélyei - Permetezés

    Akinek van kiskertje, szívesen tölti az időt a szabadban egy kis kertészkedéssel, barkácsolással, mely nemcsak hasznos elfoglaltság, hanem a kreativitást, életkedvet is növeli, valamint a testedzésnek is igen kiváló formája. A ház körüli, illetve kerti munkáknak azonban vannak veszélyei is!

    Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

    A hasmenés lehet csúnya és ideiglenes, de jelezhet valami súlyosabb bajt is. Miből állapíthatja meg hasmenés esetén, hogy ráér-e várni vagy azonnal forduljon orvoshoz?

    A leggyakoribb kérdések a csonttörésekről

    A csonttörésekkel kapcsolatban számos kérdés felvetődik a betegekben. Összegyűjtöttük egy csokorba a szakorvosnál leggyakrabban elhangzó kételyeket. A kérdésekre Dr. Holnapy Gergely, ortopéd-traumatológus szakorvos válaszolt.

    Csonttörés, égés, gerincsérülés... - Hogyan segíthet?

    A sérülések legjelentősebb része otthon, ott is a konyhában vagy barkácsolás közben történik. Szerencsére ezek többnyire könnyű sérülések, de bármikor találkozhatunk súlyos, akár életveszélyes esettel, ilyenkor a profi elsősegély rendkívül fontos.

    A 10 leggyakoribb elsősegélynyújtási hiba

    Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegélynyújtásra. A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegélynyújtási hibákat, illetve hogy mit tegyünk helyettük.

    A vérömleny kezelése

    Vérömleny, más néven véraláfutás vagy hematóma akkor keletkezik, ha a sérült érből vér lép ki a szövetekbe. Hematóma a legkülönbözőbb helyeken alakulhat ki, például a szemben, a térdben, a fejben, vagy terhesség során az anyaméhben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.