• Erős vérzések ellátása

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az erős vérzések szerencsére ritkák, ránézésre gyakran rémisztőek, hatékony ellátásuk kulcsfontosságú.

    Erős vérzésről beszélünk nagy intenzitású vérzések esetén. A vér folyamatosan, nagy mennyiségben, egyes esetekben spriccelve távozik, színe sötét-vörös vagy élénk-piros. Korábban elkülönítették vénás és artériás vérzésre, az ellátás hatékonyságának növelése érdekében azonban ma már nem különítik el. Leggyakrabban a vágás, szúrás vagy közlekedési baleset a kiváltó tényező, de természetesen számos egyéb ok fordulhat elő.

    Hirdetések

    Elsősegély

    Sebellátás: hogyan kezdjek hozzá?


    Tízből csupán két esetben segítenek az autósok, ha balesetet látnak. A módosított KRESZ pedig előírja, hogy a nem érintett járművezetőknek is segítséget kell nyújtaniuk egy balesetnél. Cikkünkben a sebellátás folyamatát ismertetjük meg önökkel. Sebellátás: hogyan kezdjek hozzá?>>
    1. Teremtse meg a biztonságot! Használjon gumikesztyűt!
    2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Ültesse vagy fektesse le!
    3. Nyomjon a sérülésbe mielőbb, lehetőleg steril anyagot (kötszert), és azzal alkalmazzon ún. direkt nyomást! Ennek során az anyagot vagy kötszert nyomja a vérző sebbe, így csökkentve a vérzést.
    4. A sérült testrészt lehetőleg emelje szív fölé!
    5. Ha a vérzés intenzitása csökkent és rendelkezésre áll elsősegély-felszerelés, fertőtlenítse a sebet, helyezzen rá steril mull-lapot, majd mullpólya segítségével készítsen nyomókötést!

    Amit NE tegyen!

    Mentők, ügyelet, házi orvos?

    Az átvérzett kötést NE vegye le, mert ezzel csak felszakítja a már képződött véralvadékot.  Készítsen újabbat arra! Gyakori tévhit, hogy a vérző sérülésre vizet kell folyatni, ez tévedés! A víz gátolja a véralvadást! Szintén gyakori hiba, elsősorban az akciófilmeknek „köszönhetően” a szorítókötés alkalmazása, amely szintén ellen javallt, hisz a kivérzést segíti elő.

    Hívjon mentőt (104) vagy forduljon orvoshoz, ha

    További teendők

    Végezzen teljes betegvizsgálatot, keressen további sérüléseket! Keresse a kivérzéses sokk jeleit (sápadtság, émelygés, száraz ajkak és nyelv)! Ezek megjelenésekor alkalmazzon sokk-fektetést, a földön fekvő sérült lábát emelje fel kb. 30-45 fokban, így biztosítva az agy vérellátását. Óvja a sérültet a kihűléstől, használjon takarót vagy izolációs fóliát!

    (elsosegely.hu)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A kerti munkák veszélyei - Permetezés

    Akinek van kiskertje, szívesen tölti az időt a szabadban egy kis kertészkedéssel, barkácsolással, mely nemcsak hasznos elfoglaltság, hanem a kreativitást, életkedvet is növeli, valamint a testedzésnek is igen kiváló formája. A ház körüli, illetve kerti munkáknak azonban vannak veszélyei is!

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

    Mikor gyanakodjunk belső vérzésre?

    Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és sokk fejlődhet ki. A testüregekben felgyülemlett vér által okozott nyomás szintén életveszélyes lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.