A hasi elhízás és a depresszió

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

A hasi elhízás és a depresszió - Van összefüggés?

70 és 79 év közötti fekete, illetve fehér férfi és nő vett részt a vizsgálatban( a vizsgált alanyok 2088-an voltak). A depresszió tüneteit egy 20 részből álló depresszió-skála segítségével vizsgálták, maximálisan 60 pontig terjedt a skála értékelése és 16 ponttól jelzett depressziót. 5 éven át folyt a vizsgálat, a depresszió-skála segítségével az induláskor és évente végezték a méréseket ( a 2., 3., 4., 5. év végén módosított volt a skála).

Az elhízás mértékét a testtömegindex (BMI) segítségével határozták meg a vizsgálat elején és végén, a hasi zsírszövet mennyiségét képalkotó vizsgálat (CT) segítségével mérték.

A résztvevők 40%-a mutatta a depresszió tüneteit, az átlag BMI 27,3 volt, a nők esetében magasabb volt a test össz-zsírszázaléka, de a viszcerális zsír a férfiakban volt magasabb arányban.

A tanulmány végén összefüggés volt igazolható a hasi elhízás kialakulása és a kezdeti depresszió között, a fekete nők esetében nem sikerült igazolni a fenti összefüggést, valószínűleg azért, mert a 70-75. életév után a fekete nők hajlamosabbak a súlyvesztésre, és ez elfedte a vizsgálat eredményét. A vizsgálók nem találtak összefüggést a nem hasi elhízás és a depresszió között.

A hormonháztartás megváltozása az ok

A depressziósoknál magasabb kortizolszint a felelős a hasi elhízás kialakulásában, mert ez a hormon aktiválja a lipoprotein lipázt és gátolja a zsigeri területekről a zsírmobilizációt.

A vizsgálat nem talált összefüggést a BMI, a testzsírszázalék változása és a depresszió között.

A gyulladásos mediátorok szintén szerepet játszanak a fenti összefüggés kialakulásában, valószínűleg a depressziósokban magasabb gyulladásos mediátor molekula aktiválja a kortizol felszabadulását, és ez indítja be a hasi elhízás és az ennek hátterében álló viszcerális zsírlerakódás folyamatát.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.