• Étrend-kiegészítők: nem árt az óvatosság!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Naponta átlagosan 4-5 táplálékkiegészítő regisztrációját kérik az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél. A szakemberek azt tanácsolják: mindenki beszéljen az orvosával, mielőtt megvenné bármelyiket - számolt be az RTL Híradó.

    Átlagosan egy doboz étrend-kiegészítőt évente minden ember elfogyaszt. Az elmúlt négy évben több mint 2800 ilyet regisztráltak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél.

    Hirdetések

    A forgalomba hozott kapszulák száma a megengedőbb uniós szabályozás miatt ugrott meg. Az Európai Uniós csatlakozás előtt erősebb szabályozás volt. Akkor laboratóriumi vizsgálatot kellett végezni, azt elemezni, és ha nem volt megfelelő az eredmény, akkor nem kerülhetett a polcokra - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója.

    Most csak regisztráltatni kell. De azt sem mindenkinek, csak azoknak, akik boltban árulják az étrend-kiegészítőket. Az interneten forgalmazott kapszuláknál még erre sincs szükség. Az RTL Híradója talált olyan étrend-kiegészítőt is a piacon, amelyikben több mint 80 alkotóelem van.

    Az egészségünkkel játszunk

      Kapcsolódó cikkek

    Mihády Kinga dietetikus szerint körültekintőnek kell lenni, hiszen az egészségünkkel játszunk, ha nem figyelünk oda. Nem baj, ha valaki óvatos és utánajár, hogy miből mennyit, illetve hogyan kell fogyasztania. Ez azért is fontos, mert ha egy étrend-kiegészítőben sokféle hatóanyag van, azok olyan mértékben felerősíthetik egymás hatását, hogy az a szervezetre és az egészségre káros lehet.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

    Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

    A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

    Nagy mennyiségben a vas is mérgező - Vasmérgezés

    Talán nincs olyan otthon, amelyben ne lenne megtalálható legalább egy fajta táplálékkiegészítő. A marketingfogások tengerében azonban eltűnik a túladagolásból származó veszélyek taglalása. Nagyobb dózisban a vas különösen veszélyes lehet - akár heveny, akár idült túladagolásról van szó.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Tavaszi feltöltődés vitaminokkal

    Szervezetünk megfelelő működéséhez és jó közérzetünkhöz többek között a megfelelő vitaminszint is hozzájárul. Cikkünkből megtudhatja, milyen tünetekkel jár az egyes vitaminok hiánya, és mik a természetes vitaminforrások.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.