• A koffein növelheti az agyvérzés kockázatát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy új tanulmány felfedte, hogy a szokásosnál több kávé fogyasztása megkétszerezi az agyi érkatasztrófa (gutaütés, stroke) kialakulásának kockázatát.

    A Neurology című folyóirat cikkében a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának szakértői arról írnak, hogy azok, akik csak kevés kávét isznak általában, kétszer gyakrabban keletkezik vérrög az agyukban, ha 1-2 csészével többet fogyasztanak ennél. A potenciálisan halálos betegség leggyakrabban a kávézást követő órában alakul ki. Két óra elteltével a kávé hatása elmúlik, és vele együtt az agyvérzés esélye is.

    Hirdetések

    A veszély az alkalmankénti viszonylagos koffein-túladagolásban rejlik, így különösen azokat érinti, akik egyébként nem isznak sokat. Ez azért lehet, mert a kávékedvelők, akik naponta több csészével is magukhoz vesznek a fekete italból, megszokják a koffein hatásait, mint például a vérnyomás-emelkedés, az artériák megkeményedése, a szívverést fokozó stresszhormon szintjének növekedése.

    A kávézást követő egy óra a legkritikusabb

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók 400 agyvérzésen átesett beteget vizsgáltak meg, és összehasonlították a sajnálatos eseményt megelőző egy órán belüli kávéfogyasztást az azt megelőző év kávézási szokásaival. Nagyjából minden tizedik beteg ivott kávét az agyvérzés előtt egy órán belül. "A kávéfogyasztást követő egy órán belül kétszeresére növekszik az agyvérzés veszélye a nap többi részéhez képest." - írták a szerzők.

     Nem találtak hasonló összefüggést más koffeintartalmú italok (tea vagy kóla) esetében. A kockázat főként azoknál áll fenn, akik a szokásos kis mennyiségű kávéadagjukat túllépik.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Tudta-e a koffeinről?

    A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában.

    Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei

    Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható a különböző energia- és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, kávéban, teában, csokiban, valamint a guaranát tartalmazó italokban is.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    Rendszeres kávézás - Milyen a hatása?

    A kávé élénkítő hatással van agyunkra és idegrendszerünkre is. Tévedés azonban, hogy a mindennapos kávéfogyasztás hosszú távon is emelheti teljesítményünket - állítják a Bristoli Egyetem kutatói.

    Ön is kávéfüggő?

    A koffein a világ két legelterjedtebben használt pszichoaktív drogjának egyike a másik az alkohol. Az, hogy pszichoaktív, azt jelenti, hogy hatással van a lelki életünkre, miközben számos testi tünetet is okoz.

    Hallucináció: A kávé és a stressz megtéveszti az érzékeket

    Napi öt vagy több csésze kávé növeli a hallucinációra való hajlamot, különösen akkor, ha emellett a kávézó még stresszes életet is él. Ezt igazolja a melbourni La Trobe Egyetem tanulmánya.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA