• H1N1 - "Jobb az óvatosság, oltassa be magát!"

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Még ha Európában most a járványhelyzet nem is olyan drámai, azért halgassunk a szakemberekre, akik szerint nem szabad lazítanunk a készültségen" - jelentette ki hétfőn este Maria Larsson svéd közegészségügyi miniszter, akinek országa látja el most az EU soros elnöki tisztét.

    Az Európai Unió szerint nem szabad tétlenkedni a sertésinfluenzával kapcsolatban, és mindenkinek ajánlatos beoltatnia magát, annak ellenére, hogy a vírus egyelőre kevésbé veszélyesnek tűnik, mint korábban gondolták.

    A svéd miniszter az oltást nevezte az új influenza elleni legjobb védekezésnek, amikor az egészségügyi miniszterek rendkívüli influenzatanácskozása után nyilatkozott újságíróknak.

    Hirdetések

      Új vírus - Megkezdték a mentők beoltását

    Megkezdték az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) állományába tartozók beoltását az új influenzavírus elleni készítménnyel a múlt héten - mondta az OMSZ főigazgatója kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. Göndöcs Zsigmond elmondta: eddig 331 kollégájuk kapta meg a védőoltást, elsőként a kivonuló mentős dolgozókat oltják be.
    (MTI)

    Az Európai Bizottság egészségügyi biztosa, Andrulla Vasziliu szintén az oltást ajánlotta mindenkinek. Ugyan "mindenki maga dönti el, hogy kér-e oltást, de jobb az óvatosság", fogalmazott a biztos.

    Az egészségügyi miniszterek sürgették a Bizottságot, hogy további lépésekkel segítse elő a vakcina beszerzését azon tagállamok, jelöltállamok és szomszédos nem EU-tagországok számára, amelyeknek nincs még szerződésük vakcinagyártókkal.

    A Bizottság három oltóanyagnak adta meg az európai forgalmazási engedélyt a londoni székhelyű EMEA európai gyógyszerengedélyezési hivatal ajánlása alapján.

    Ez az amerikai Baxter Celvapan vakcinája, a brit GSK Pandemrixe és a svájci Novartis Focetria elnevezésű oltóanyaga.

    Vasziliu biztos közölte, hogy mindhárom vakcinából a gyártó nyilatkozata szerint elég egyetlen oltás a védettséghez.

      Svédország elkezdte a teljes lakosság ingyenes oltását

    Svédországban megkezdődött a világjárványos influenza elleni oltási kampány. A teljes lakosság ingyen kapja a vakcinát.Elsőnek a dél-svédországi Malmö egyetemi klinikájának dolgozóit oltják be. Az ország többi kórházának személyzete a héten vagy jövő hét elején kapja meg az oltást. Utánuk a terhes nők következnek.
    A svéd kormány 1 milliárd koronát (26 milliárd forintot) különített el a teljes lakosság beoltására. Az oltás mindenki számára ingyenes. Felmérések szerint a svéd lakosság 50-70 százaléka tervezi beoltatni magát. De a közegészségügyi hatóságok szerint csaknem 80 százalékra volna szükség a járvány második hullámának megelőzéséhez.
    Svédországban két emberéletet követelt eddig a világjárványos influenza.
    A 9,3 millió lakosú Svédország 18 millió adag oltóanyagot rendelt a brit GlaxoSmithKline gyártól akkor, amikor még feltételezték, hogy az új vakcinából két adag kell majd a védettséghez. Azóta kiderült, hogy egy oltás is elég az immunitáshoz.

     (FH)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: H1N1, Oltás,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    Növényi hatóanyagok támogató szerepe az oltások mellett

    Az oltások akkor hatékonyak, ha a szervezet megfelelő mértékben reagál a vakcinában lévő hatóanyagra. Ha a reakció nem elég erős, akkor a védelem sem lesz elég hatásos. Vannak olyan növényi hatóanyagok, amik képesek növelni a szervezet reakcióképességét.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Ingyenesen kaphatnak védőoltást a pedagógusok is

    Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos Szegeden.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA