Színes TAJ számok – Mit jelentenek a különböző színkódok?

szerző: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász - WEBBeteg
megjelent:

Valamennyi orvos-beteg találkozó esetén az orvos elvégzi a TAJ-szám ellenőrzést, azaz online úton ellenőrzi, hogy a beteg szerepel-e az egészségbiztosítónál jogosultakról vezetett nyilvántartásában. Az eredmény többféle szín lehet.

Orvoshoz fordulás esetén minden esetben szükséges bemutatni online ellenőrzés céljából TAJ-kártyánkat (társadalombiztosítási azonosító jel rövidítése, amely a személy azonosítására szolgál az egészségügyi, a szociális és a társadalombiztosítási nyilvántartásokban) és 14 év felett személyi igazolványunkat, lakcímkártyánkat is.

A lekérdezés során az eredmény alapján lehetnek „zöld”, „piros”, „kék”, „barna” és „sárga” TAJ-számok. Nézzük meg, pontosan mit is jelentenek ezek a színek!

A zöld TAJ-szám

A „zöld” jelzés azt jelenti, hogy a beteg „TAJ-száma érvényes és jogviszonya rendezett” – tehát vagy munkáltatója megfizeti utána a szükséges járulékot (más szóval biztosított), vagy amennyiben semmilyen más jogcímen (pl.: 18 év felett hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, nyugdíjas, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben részesül stb.) nem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra a személy maga után fizeti meg az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ennek mértéke 2024. január 1. napjától havi 11 300,- Ft, azaz napi 380,- Ft.

Zöld jelzés esetén valamennyi egészségbiztosítás keretében nyújtott egészségügyi ellátás külön díjfizetés nélkül vehető igénybe.

A piros TAJ-szám

Amennyiben a lekérdezés során a TAJ-szám „piros” jelzést kap, az azt jelenti, hogy a szám érvényes, de a jogviszonya rendezetlen. A beteg ebben az esetben is jogosult az egészségügyi ellátásra, ugyanakkor az ellátó orvos tájékoztatja a beteget jogviszony rendezetlenségéről. Piros jelzés esetén tehát nem tagadható meg a beteg egészségügyi ellátása.

A kék TAJ-szám

„Kék” szín jelentése: „Külföldön biztosított, TAJ átmenetileg érvénytelen”.

Amennyiben a betegnek EU (vagy EGT) tagállamban jött létre a biztosítása, és rendelkezik az illetékes külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási kártyával vagy az azt helyettesítő nyomtatvánnyal, úgy jogosult az orvosilag szükséges egészségügyi ellátás magyarországi igénybevételére.

Az orvosilag szükséges ellátásokat az egyenlő elbánás elve alapján ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe, mint a Magyarországon biztosított személyek. Ezen ellátások díját az egészségügyi szolgáltató ún. „E” térítési kategóriában jelenti a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) felé. A NEAK pedig elszámolja a kártyát/nyomtatványt kiállító külföldi biztosítóval.

A barna TAJ-szám

A „barna” szín azt jelenti, hogy a TAJ-szám érvénytelen. Ennek több oka is lehet. Amennyiben a magánszemély minimum 6 hónapja nem fizeti meg maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, abban az esetben a NAV járulékfizetési hátralékról értesíti a NEAK-ot és a NEAK érvényteleníti a TAJ-számot. Ebben az esetben a beteg egészségügyi szolgáltatást térítésmentesen nem vehet igénybe.

A TAJ-szám érvényességének visszaállítása a tartozás megfizetését vagy a tartozásra vonatkozóan a NAV-nál előterjesztett fizetési kedvezmény engedélyezését követően történik.

Fontos megemlíteni, hogy a tartozás utólagos megfizetése nem eredményez visszamenőleges érvényességet. Ez azért fontos, mert a „barna” jelzés időtartama alatt idénybe vett egészségügyi szolgáltatások díj a hátralékos személy köteles megfizetni.

Egyéb okból is kaphat „barna” lámpát a lekérdezett TAJ-szám, melynek jelentése: „TAJ egyéb okból érvénytelen”. Barna jelzés esetén az egészségügyi szolgáltatások csak térítés megfizetése mellett vehetőek igénybe.

Kapcsolódó Tudnivalók a TAJ-kártya igényléséről

A sárga TAJ-szám

A „sárga” jelzés azt jelenti: „TAJ érvényes, de korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult”. A beteg az egészségbiztosítóval kötött megállapodás jogosult egészségügyi szolgáltatásra, ezért – a sürgősségi fogászati ellátás kivételével – nem jogosult fogászati ellátásra, külföldi gyógykezelésre, illetve a transzplantációs várólistára sem kerülhet fel.

Ezen túlmenően a 28/2020.(VIII.19.) EMMI rendelet értelmében szintén nem veheti térítésmentesen igénybe azt az ellátást, melyet krónikus betegségével összefüggésben, az előzetes állapotfelmérés alapján, a megállapodásba BNO szinten rögzített az eljáró kormányhivatal.

Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy életveszély, vagy sürgős szükség esetén orvosi ellátás arra való jogosultság ellenőrzése nélkül mindenkit megillet. A koronavírus-járvány időszakában ebbe a kategóriába estek a sürgősségi ellátáson felül a járványügyi intézkedések is.

Szerző: Dr. Bartha-Barcsai Tímea jogász - WEBBeteg

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.