Az oltásellenesség rövid története

szerző: Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

Az oltásellenesek egyik fő érve a védőoltások alkalmazása ellen az autizmus kialakulása és a védőoltások közötti kapcsolat szajkózása. Minden egy tanulmánnyal kezdődött, avagy egy bolond százat csinál.

1998...

...februárjában jelent meg a világ egyik legrangosabb orvosi magazinjában, a Lancetben az a cikk, amely megrendítette az emberek védőoltásokba vetett bizalmát, emiatt a szakemberek már szinte teljesen eltűnt betegségek járványát vizionálták, mint például a kanyaró vagy a szamárköhögés.

Andrew Wakefield 12 gyerek bevonásával végzett vizsgálatának eredményei szerint ok-okozati kapcsolat mutatható ki az MMR-oltás (kombinált mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védőoltás) és az autizmus kialakulása között. Wakefield arra bátorította a szülőket, hogy az MMR-oltás helyett válasszanak nem kombinált oltásokat a három betegség ellen és ezeket egy-egy év különbséggel adassák be. Sok szülő volt vevő a javaslatra, így míg 1994-ben az angol nők 90%-a megbízhatónak ítélte meg az MMR-oltást, a 2000-es évek elejére már csak 60%-uk gondolta így, ezáltal drámaian lecsökkent a beadott MMR-vakcinázások száma is.

Nincs tanulmány, mely alátámasztaná
  • 1999-ben (nem sokkal a tanulmány megjelenése után) 500,
  • 2002-ben 537 000 és 535 000,
  • 2005-ben 31 korábbi kutatás adataira támaszkodva, 10 millió,
  • 2012-ben 14 700 000 gyermeket bevonó vizsgálat sem talált összefüggést az MMR vakcina és az autizmus kialakulásának kapcsolata között. Összehasonlításképpen: Wakefield 12, azaz tizenkettő gyermeket vont be a vizsgálatába…

A 2000-es évek elejére...

...a folyamat eredményeként 80% alá esett az adott évben beoltott gyerekek aránya, ami olyan alacsony átoltottsági arány, mely miatt könnyen járvány törhet ki. A tanulmány híre hamar elérte az Egyesült Államokat is, ahol a hamar megalakuló oltásellenes csoportok biztattak minden szülőt nem csupán az MMR, hanem minden más oltás beadatásának megtagadására. Ennek is meglett az eredménye: a ’90-es évek végén született gyermekek közül az USA-ban 125 000 nem kapta meg az MMR-oltást a becslések szerint.

2004-ben...

Tömegesen jelentkező új esetek

2011-ben Franciaországban tömeges kanyarójárványt jelentettek 15 000 fölötti esetszámmal, 2012-ben a szamárköhögés az USA-ban 50 ezer gyereket betegített meg, 20 bele is halt a betegségbe.

...Brian Deer lépett nyilvánosságra oknyomozása eredményével, mely elég nagy sajtóvisszhangot váltott ki Nagy-Britanniában. Az újságíró kiderítette, hogy két évvel a tanulmány megjelenése előtt egy Richard Barr nevű ügyvéd tulajdonképpen felbérelte Wakefieldet, hogy gyártson bizonyítékokat az MMR-oltás ellen. Barr sok pénzt szeretett volna szerezni a gyógyszergyárak ellen indított kártérítési perekből, ezért a felpereseket olyan családok köréből szedte össze, akik valamilyen formában érintettek voltak a témában. Barr mögé ráadásul beállt egy oltásellenes szervezet, a JABS. Ezt a csoportot olyan szülők alapították, akik szerint gyermekük autisztikus tüneteiért az MMR-oltás a felelős.

Kiderült, hogy a vizsgálati eredményeket több helyen is meghamisították: bár a tanulmány azt állította, hogy az autisztikus panaszok néhány nappal az oltás beadása után jelentkeztek, valójában egyetlen egy gyereknél diagnosztizáltak regresszív autizmust, és nála is az oltás beadása előtt már felléptek a tünetek…

Amit még tudni kell az ügyről:

  • sem Wakefieldnek, sem más kutatócsoportnak nem sikerült megismételni a kísérleti „eredményeket”, azóta sem;
  • néhány hónappal Wakefield a kombinált oltási ellenkampánya előtt szabadalmi kérelmet nyújtott egy kanyaróellenes oltásra.

2004-ben a Lancet bocsánatot kért és visszavonta a tanulmányt, Wakefield orvosi engedélyét pedig bevonta a kamara.

Napjainkban...

...még mindig sokan hisznek Wakefieldnek, noha dokumentumok, jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy megtervezett rágalomhadjáratról volt szó. 2011-re Nagy-Britanniában a gyerekek 91%-a megkapta az MMR-oltást, így az oltottság Wakefield-féle ellenkampány előtti szintre jutott.

Az Egyesült Államokban viszont egyre rosszabb a helyzet: húsz éve nem volt annyi kanyarós eset, mint mostanában, ennek az (is) az oka, hogy hírességek is beszálltak az oltások elleni harcba (pl. Charlie Sheen, Alicia Silverstone, Jim Carrey, Rob Schneider és Donald Trump).

Az MMR-vakcina nem hozható összefüggésbe az autisztikus zavarok kialakulásával, 71 orvosi tanulmány támasztja ezt alá.

A téma cikkei

(WEBBeteg - Balázsi Viktor)

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.