• Tanácsok a grillezéshez, hogy kevesebb rákkeltő anyag keletkezzen

        Szerző:
        WEBBeteg

        Néhány egyszerű változtatással megoldható, hogy a nyári esték grillpartijain elkészített és elfogyasztott ételek kevesebb olyan anyagot tartalmazzanak, amelyekről már kiderült, hogy növelik a rák kialakulásának kockázatát - idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com) egy amerikai szakértő tanácsait.

        Alice Bander, az Amerikai Rákkutató Intézet munkatársa szerint érdemes változtatni azon, hogy mit sütögetünk a szabadban, és azon is, hogy miként tesszük ezt. A nagy adag vörös húsok, a feldolgozott hústermékek és a túlpörkölt, megégett étel egészségügyi kockázatot hordoz hosszabb távon. Ahol a hús megszenesedik a grillen, ott heterociklikus aminok (HCA vegyületek) és policiklusos aromás szénhidrogének (PAH vegyületek) képződnek, amelyekről már több tanulmány kimutatta, hogy rákkeltő hatásúak.

        Hirdetések

        Bander az alábbi változtatásokat javasolja a biztonságosabb grillezés érdekében:

        • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

          Kevesebb vörös hús kerüljön a rácsra, viszont jóval több színes zöldség és gyümölcs, amelyekkel értékes fitovegyületeket veszünk magunkhoz, ezek a természetes növényi összetevők ugyanis védő hatásúak a rák ellen. Érdemes kipróbálni a spárga, hagyma, gomba, cukkini, padlizsán vagy a kukorica grillezett változatát. A gyümölcsöket bekenhetjük vékonyan növényi olajjal, mielőtt a grillrácsra tesszük, a legjobb állag eléréséért pedig kissé éretlen vagy közepesen érett állapotban lévőket válasszunk!
        • A vörös húsok egy részét érdemes kiváltanunk fehér húsokkal (például csirkével) és hallal.
        • Az előpácolt húsokban kevesebb HCA vegyület keletkezik sütéskor, ezért érdemes legalább 30 percig citromlében vagy fűszerezett ecetben pácolni a szeleteket.
        • Ha részlegesen előpároljuk a húst, akkor kevesebb ideig tesszük ki a grillezés alatt olyan magas hőmérsékletnek, amelyen a káros anyagok keletkeznek. Ezt a műveletet azonban közvetlenül a grillen való sütés előtt kell elvégezni, a hús nem állhat hosszabb ideig az előpárolás és a sütés között.
        • Kisebb lángon, lassan is megsül a hús. Így kevesebb HCA és PAH vegyület keletkezik, ezért szánjunk inkább hosszabb időt a grillezésre!

        A húsok előkészítésekor a zsírdarabokat nemcsak kalóriatartalmuk miatt érdemes eltávolítani, hanem azért is, mert a tűzbe csöpögve a láng fellobbanását okozza, amely így túlságosan megpörköli a húst. A mindezek ellenére megégett, egészségre káros anyagokat tartalmazó darabokat késsel távolíthatjuk el a hússzeletről.

        Mire figyeljünk a kerti partin? - Égési sérülések


        A kerti sütések, partik, összejövetelek a finom ételekről és a jó társaságról szólnak, de néha kellemetlenségek is történnek. Segítünk, hogy úrrá legyen a váratlan helyzeteken. A kerti partik központját jelentik a közös főzési lehetőségek, legyen szó grillezésről, szalonnasütésről vagy bográcsban elkészített ételekről. Mire figyeljünk a kerti partin?>>

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

        Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

        Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

        A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó személyeknél alakul ki.

        Az otthon veszélyei: azbeszt

        Hosszú évtizedeken keresztül rendkívül népszerű építőanyag volt, ma már átok. Nem csupán az iparban, hanem közvetlen környezetünkben, a lakó- és középületekben is jelen van a mai napig a tüdőrák kialakulásának egyik fő okozója, az azbeszt. Mit kell tudni az azbesztről, hogyan szabaduljunk meg tőle?

        A húsok és a rengeteg grillzöldség az alapja a balkán konyhának!

        A bárányhúsos csevap, a grillezett erős paprika, a kápia paprikából készült ajvár, vagy a híres bosnyák lepény csak néhány finomság a balkán konyha jellemző ételei közül. Mivel köretként kizárólag grillzöldséget fogyasztanak, így kifejezetten egészséges, rostokban gazdag fogásnak számítanak a balkán ételek.

        Faszenes grill vagy a gázgrill az igazi!

        Az ember ősidők óta süt, főz. Ezekből a tapasztalatokból alakultak ki az egyes sütők vagy főzőrendszerek. A grillsütés is szinte évről évre fejlődik az egyes technikai vívmányok által. A faszenes grillsütők után felütötték a fejüket a gázgrillek. Persze megoszlanak a vélemények, ki erre, ki arra a technikára esküszik. Pedig ma már összemosódnak a határok, legalább is az ízek terén. Ugyanis a technikai újításoknak köszönhetően ma már egy gázgrillen is előállítható ugyanaz a füstös íz, ami a faszenes grill egyedi ízét jelentette eddig.

        Több mint TestŐr előzetes

        Főszerepben a nyár. A paradicsom grillezés hatására egészségesebb, mint a friss. Kiderítjük, miért! Amit a bőrünkre kenünk, bizonyítottan 10 percen belül bekerül a véráramba. Akkor milyen az ideális naptej?

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA