Mi a teendő rovarcsípés esetén?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna - WEBBeteg
megjelent:

Szerencsére a legtöbb rovarcsípés nem súlyos, és néhány órán vagy napon belül enyhül, illetve otthon is könnyedén kezelhető. Időnként azonban a csípések felülfertőződhetnek, vagy épp súlyos allergiás reakciót (anafilaxiát) okozhatnak, egyes csípésekkel pedig súlyos betegségeket, például Lyme-kórt vagy maláriát is el lehet kapni.

Épp ezért érdemes röviden áttekinteni, hogy mik a tünetek, és mi is a teendő rovarcsípés esetén, illetve hogy hogyan előzhetjük meg a nem kívánt kellemetlen csípéseket, vagy épp mikor forduljunk orvoshoz.

A teljesség igénye nélkül a leggyakoribb rovarok, amelyek hazánkban csípést okozhatnak a darazsak, méhek, kullancsok, szúnyogok, bolhák, poloskák, pókok és a bögöly.

A rovarcsípés tünetei

A rovarcsípések általában vörös, duzzadt csomókat okoznak a bőrön. Ez fájdalmas lehet, és bizonyos esetekben nagyon viszket is. A tünetek általában néhány órán vagy napon belül javulnak, bár néha egy kicsit tovább tarthatnak.

Vannak, akiknél enyhe allergiás reakció lép fel, és a csípés körül nagyobb bőrfelület is megduzzad, kipirosodik és fájdalmassá válik. Ennek körülbelül egy héten belül el kell múlnia. Gyakran a viszkető csípések vakargatása, piszkálgatása által – vagy akár maga a rovar által is – az amúgy is sérült bőr bakteriálisan könnyen felülfertőződhet, és a bőr komolyabb gyulladása alakulhat ki, ami akár egyes súlyosabb esetekben sebészi kezelést is igényelhet. Ezért az ilyen állapotokat mindenképpen kezelni kell, elkerülendő a komolyabb lágyrészfertőzéseket, vagy a bőr mélyebb rétegeibe terjedő nehezen gyógyuló gyulladásos folyamatokat. Ha nem gyógyuló, vörös, fájó, nedvedző vagy gennyes gyulladás alakul ki egy csípés helyén, mielőbb keresse fel háziorvosát!

Alkalmanként csípések esetén súlyos allergiás reakció is felléphet, amely légzési nehézséget, szédülést és az arc vagy a száj megdagadását okozhatja. Ez az állapot azonnali orvosi kezelést igényel!

Mi a teendő, ha megcsípték?

Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

Egyszerű rovarcsípéseknél (bögöly, hangya, bolha, poloska) elegendő a csípés helyének hűtésével, és esetleg alkoholtartalmú fertőtlenítő hatású oldattal történő fájdalomcsillapítás. Ha szükséges, használhatunk úgynevezett antihisztamin hatóanyagú krémeket is, hogy a viszketést csillapítsuk.

Nehéz megállni a csípés helyének vakarását, de az mindenképp kerülendő, mert a körmünkkel okozott hámsérülések felülfertőződhetnek!

Ha külföldi tartózkodás során, ismeretlen ízeltlábú csípésével találkozik, feltétlenül kérjen orvosi segítséget!

Az otthoni teendők lépései:

  • minél előbb távolítsa el a csípést okozó rovart vagy a kullancsot, ha az még mindig a bőrben van
  • esetleg kísérelje meg megkeresni a rovart, és azonosítani
  • mossa le az érintett területet szappannal és vízzel, vagy ha a csípés nem a szájban történt, és elérhető, alkalmazzon steril seblemosást (pl. alkohol, Betadine (ha nem jódérzékeny))
  • legalább 10 percig alkalmazzon helyi hideg borogatást (például hideg vízzel hűtött rongyot) vagy tegyen becsomagolt jeget a duzzanatra
  • ha lehetséges, és a csípés pl. végtagot érint, emelje fel vagy polcolja fel az érintett területet, mert az is segíthet csökkenteni a duzzanatot
  • ne karcolja meg, ne nyomja körmét a csípésbe, különben növelné a felülfertőzés kockázatát
  • kerülje a „hagyományos otthoni gyógymódokat”, például az ecetet és a szódabikarbónát, mivel ezek valószínűleg nem segítenek, viszont tovább rontják a sérült hám állapotát, a sebgyógyulást és macerálják a bőrt. A macerált bőr felpuhul, kifehéredik, nedves és ráncos, és könnyebben felülfertőzhető baktériumokkal vagy gombákkal.
  • A fájdalom, duzzanat és viszketés akár több napig is eltarthat. Kérdezze meg gyógyszerészét azokról a vény nélküli gyógyszerekről, amelyek segíthetnek, mint például a fájdalomcsillapítók, viszketés elleni krémek és az antihisztaminok.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Forduljon háziorvosához, vagy hívja a 112-t tanácsért, ha:

  • tünetei nem kezdenek enyhülni néhány napon belül, vagy éppen súlyosbodnak (háziorvos)
  • a csípés a szájában vagy a torkában, vagy a szeme közelében történt (112)
  • a csípés körüli nagy terület (körülbelül 10 cm-es vagy nagyobb bőrfolt) kipirosodik és megduzzad (háziorvos)
  • sebfertőzés tünetei észlelhetőek, például genny vagy fokozódó fájdalom, duzzanat vagy bőrpír (háziorvos)
  • szélesebb körben kiterjedt fertőzés tüneteit észleli, például magas láz, megduzzadt nyirokcsomók, és más influenzaszerű tünetek (háziorvos vagy súlyosabb esetben 112)

Teendők, ha a beteg ismerten allergiás a rovarcsípésre

Amennyiben a rovar által megcsípett személy allergiás a csípésre, anafilaxia léphet fel, azaz fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakció. Ebben az esetben egy előretöltött adrenalintartalmú önadagoló „toll” (felnőttek esetében Epipen/Anapen, illetve gyermekek esetében Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, amelyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba (pl. combba) kell beadni. Az adrenalin injekció használatának bemutatása oktatóvideón ide kattintva tekinthető meg. Az adrenalintartalmú önadagoló "toll" alkalmazása mellett is haladéktalanul mentőt kell hívni a beteghez, mert további orvosi ellátásra lesz szüksége!

Bővebben Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

Mikor kell sürgősségi orvosi segítséget kérni?

Tehát azonnal tárcsázza a 112-t és hívjon mentőt, ha az alábbi, súlyos allergiás reakció tüneteit észleli, mint:

  • zihálás vagy légzési nehézség
  • duzzadt arc, száj vagy torok
  • rosszullét
  • heves szívverés
  • szédülés vagy ájulásérzés
  • nyelési nehézség
  • eszméletvesztés

Ilyen esetekben kórházi sürgősségi ellátás szükséges.

A rovarcsípés tüneteinek enyhítése

Fájdalom vagy kellemetlen érzés esetén vegyen be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, például paracetamolt vagy ibuprofént (16 év alatti gyermekeknek nem szabad aszpirint adni).

Viszketés esetén gyógyszerésze vagy háziorvosa által javasolt géllel, kenőccsel vagy tablettával enyhítheti a kínzó panaszokat.

Duzzanat esetén próbáljon meg rendszeresen hideg borogatást vagy jégzselét, becsomagolt jeget alkalmazni az érintett területre, illetve az antihisztamintartalmú készítmények ezen a panaszon is segítenek.

Keresse fel háziorvosát, ha ezek a kezelések nem segítenek.

Megelőzés

A következő tanácsok segíthetnek elkerülni a rovarcsípéseket:

  • Maradjon nyugodt, és lassan távolodjon el, ha darazsakkal vagy méhekkel találkozik – ne hadonásszon a karjával, és ne akarja leütni őket.
  • Ha olyan napszakban tartózkodik a szabadban, amikor a rovarok különösen aktívak, például napkelte vagy napnyugta, akkor fedje a bőrét hosszú ujjú felső és hosszú nadrág viselésével.
  • Viseljen cipőt a szabadban.
  • Vigyen fel rovarriasztót a szabad bőrfelületekre – az 50% DEET-t (dietiltoluamidot) tartalmazó riasztók a leghatékonyabbak, de ruhájára is alkalmazhatja ezeket.
  • Kerülje az erős illatú termékek, például szappanok, samponok és dezodorok használatát – ezek vonzhatják a rovarokat.
  • Legyen óvatos a virágzó növények, a szemét, a komposzt, a pangó víz közelében és a kültéri területeken, ahol ételt szolgálnak fel, ez is vonzza a rovarokat.
  • Soha ne zavarja a rovarfészket – ha egy fészek van a házban vagy a kertben, gondoskodjon annak eltávolításáról.
  • Kerülje a kempingezést víz közelében, például tavak és álló vizes, mocsaras területeken – a szúnyogok és a böglyök általában az ilyen vizek közelében nagy számban tartózkodnak.
  • Tartsa letakarva az ételt és italt, ha kint eszik vagy iszik, különösen az édes dolgokat – a darazsak vagy a méhek is bekerülhetnek a nyitott italosüvegekbe vagy dobozokba is, amelyekből iszik, így a szájüregbe kerülhetnek, ahol csíphetnek.
  • Tartsa zárva az ajtókat és ablakokat, vagy helyezzen rájuk vékony hálót vagy ajtóperemeket, hogy megakadályozza a rovarok bejutását a házba – tartsa zárva az autó ablakait is, hogy megakadályozza a rovarok bejutását.
  • Ha bolhák, atkák vagy poloskák csípték meg, előfordulhat, hogy fertőzött az otthona. Próbálja meg megtalálni a fertőzés forrását, mielőtt lépéseket tesz annak megszüntetésére.

Ez is érdekelheti Hogy előzhetjük meg a méh- és darázscsípést?

Csökkentheti a kullancscsípés kockázatát, ha:

  • tartja a gyalogutakat, és kerüli a hosszú füvet, amikor sétál, mivel ezek főként erdős területeken és jószágokban találhatók.
  • tanácsos, hogy viseljen megfelelő ruházatot a kullancsokkal fertőzött területeken (hosszú ujjú ing és nadrág a zokniba bújtatva)
  • viseljen világos színű anyagokat, amelyek segíthetnek észrevenni a kullancsot a ruháin
  • fedetlen bőrfelületen használjon rovarriasztót
  • ellenőrizze bőrét kullancsok szempontjából, különösen a nap végén, beleértve a fejét, a nyakát és a hajlatokat, bőrredőket (hónalj, lágyék és derék)
  • ellenőrizze gyermekei hajas fejbőrét és nyakát, és győződjön meg arról, hogy kullancsok nem kerültek haza a ruháikon
  • ellenőrizze házi kedvenceit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy bundájukban nem visznek kullancsot otthonukba
  • fontos, hogy a talált kullancsokat a lehető leghamarabb távolítsuk el.

Bővebben Kullancscsípés: Nem megijedni kell, hanem megelőzni

A házikedvencekre nézve a szúnyogok, kullancsok, atkák halálos, a legyek, tetvek, bolhák súlyos betegségeket terjeszthetnek, a védekezés lehetőségeiről kérdezze állatorvosát!

Extra óvintézkedések külföldi utazáskor

Magyarországon kicsi annak a kockázata, hogy súlyosan megbetegszünk egy rovarcsípés következtében, de a világ egyes részein, elsősorban a trópusi országokban, a rovarok súlyos betegségeket, például maláriát hordozhatnak, ezért fokozott óvatosságra van szükség.

Endémiás területre utazáskor:

  • Tájékozódjon arról, mik a kockázatok, ahová utazni szándékozik, és utazás előtt ellenőrizze, hogy szüksége van-e valamilyen védőoltásra – a védőoltások megelőzhetnek bizonyos rovarok által terjesztett betegségeket, például a sárgalázat.
  • Beszéljen háziorvosával minden további óvintézkedésről és gyógyszeres kezelésről – például ha olyan területre látogat, ahol fennáll a malária veszélye, akkor olyan tanácsot kaphat, hogy vigyen magával szúnyoghálót, vagy esetleg szedjen maláriaellenes tablettát a malária elkerülése érdekében.
  • Részletesen a szükséges védőoltásokról.

Dr. Szabó ZsuzsannaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna

Felhasznált irodalom: Prevention - Insect bites and stings (NHS); Insect bites and stings: First aid Print (Mayo Clinic)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra és Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László allergológus, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.