• Milyen vitaminokra van szükségünk télen?

        Szerző:
        WEBBeteg

        A fényhiány, a diétázás, a gyorsételek fogyasztása miatt télen is nagyon fontos, hogy szervezetünket hozzájuttassuk az olyan vitaminokhoz, amelyeket ilyen feltételek mellett gyorsan felhasználunk. Napi vitaminszükségletünket legjobb természetes forrásból pótolni.

        A vitaminok részt vesznek minden fontos anyagcsere-folyamatban. Szervezetünk csak néhányat tud maga előállítani, a többit táplálékainkkal kell felvennünk. Télen a fertőző légúti betegségek könnyebben terjednek, és a betegségek legyőzéséhez szükség van kellő mennyiségű vitaminra, hogy immunrendszerünk erős legyen.

        A megfázások elkerülése érdekében

        Vitamin- és ásványi anyag teszt

        Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

        Ha Ön gyakran megfázik, akkor sok C-vitaminra van szüksége. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, hozzájárul a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek egészséges működéséhez. Mivel főzés során a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának nagy része elvész, a legjobb nyersen fogyasztani ezeket az élelmiszereket.

        Ha gyakran eszik kész ételeket, sokszor jár gyorsétterembe és kerüli a nyers zöldséget, gyümölcsöt, akkor különösen nagy szüksége van a C-vitamin pótlására. A napi igény fedezésére megfelel egy-két kiwi, két narancs vagy két pohár ribizlilé.

        Hirdetések

        Stresszes életet élőknek

        Izgatott, dekoncentrált, levert, nyugtalan? Akkor kezdje a napot egészséges reggelivel, fogyasszon müzlit, mogyorót, dióféléket, napraforgómagot. Ezek ugyanis sok B1-vitamint tartalmaznak. A B1-vitamin idegvédő, segít a stressz leküzdésében, a téli fényhiányos időszakban különösen nagy szükségünk van rá. A húsokban is megtalálható, nagyon jó B1-vitaminforrás a sertéshús és a csirkehús. A legegészségesebb választás a csirkemell, stresszes életmódúaknál nem árt, ha rendszeresen szerepelnek az étlapon a belőle készült ételek.

        Szemünk egészségéért

        Az autóvezetés, a számítógépezés, az olvasás nagyon megerőltető a szemnek, különösen a téli hónapokban, amikor rövidek a nappalok. Szürkületben már nehezen látunk, a képernyő előtt dolgozók gyakori panasza az égő érzés a szemben.

        A szemünk egészséges működéséhez A-vitaminra van szükségünk. Kiváló A-vitamin-forrás a sárgarépa, a sárgadinnye, a spenót és a tojás.

        Azoknak, akik keveset mennek a szabadba

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A D-vitamin azon kevés vitaminok egyike, amit szervezetünk nem tud előállítani. Ezért napi húsz percet napfényen kell tartózkodnunk, hogy szervezetünk kellően feltöltődhessen D-vitaminnal. Az időseknek, akik télen a hó és a jég miatt nem járnak el otthonról, könnyen kerülhetnek D-vitaminhiányos állapotba. A napsugarak mellett a D-vitamin más forrásból is pótolható: a heringfilé, a lazac, a gombák és a tyúktojás is kiváló D-vitaminforrások.

        Diétázóknak

        Aki az ünnepek alatt felszedett kilókat még a téli hónapokban megkísérli leadni, annál könnyen kialakulhat vitaminhiány. A B6-vitamin nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, ennek pedig idegesség, ingerlékenység, menstruációs panaszok, szájzug berepedés lehet a következménye. B6-vitamint tartalmaz a banán, a sörélesztő, a csirkehús és a lencse.


        Forrás: WEBBeteg
        B. M., szakfordító; superillu.de
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Vírusos tüdőgyulladás

        Dr. Felszeghy Enikő

        Hogyan kezelhető? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

        Inkontinencia teszt

        WEBBeteg

        Válaszoljon a kérdésekre, és derítse ki, hogy mennyire komoly a probléma!

        A mézfogyasztás jótékony hatásai

        A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is...

        Milyen az egészséges kenyér?

        Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak...

        A brokkoli élettani hatásai

        A napjainkban divatos szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy a neki tulajdonított...

        A vitaminhiány okozta hajhullás

        Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért...

        Funkcionális élelmiszerek

        Az egészségmegőrzés mára külön tudományággá nőtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerű táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek...

        Tabutémák az orvosnál - Hogyan...

        Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint a szexuális egészség az általános egészség (testi, lelki és...

        Tények és tévhitek a vízfogyasztásról

        Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk megőrzése szempontjából az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű...

        A bélgáz kialakulásának okai és a...

        Mindenki termel bélgázt. A legtöbben úgy gondolják, hogy túl sokat is, és ha a gáz rossz időben és rossz helyen távozik, az...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA