Kemoterápia: a hányás, hányinger kivédése

Daganatok.hu
megjelent:

A kemoterápiáról szinte mindenkinek eszébe jut a hányás, a hányinger. Vajon mitől függ, hogy valakinél kialakulnak-e ezek a tünetek, illetve hogyan lehet befolyásolni őket?

Dr. Szabó Esztert, az Országos Onkológiai Intézet adjunktusát a hányáscsillapítás gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségeiről kérdeztük.

Mitől függ, hogy valakinél kialakul-e hányinger, hányás a kemoterápia alatt?

A hányinger, hányás kialakulása természetesen nagyban függ attól, milyen kemoterápiát kap a beteg.

Vannak nagyon erősen hánytató szerek - például nyelőcsődaganat, fej-nyaki daganat, gyomordaganat, petefészekrák kezelésében alkalmazunk olyan kemoterápiát, ami önmagában erős hányingert, hányást provokál.

A hányinger, hányás kialakulása attól is függ, hányadik kezelést adjuk. A hányás pavlovi feltételes reflex módszerrel is megjelenik: néha már a kezelő intézetre való gondolás, az intézetbe való belépés, az ott lévő szagok, színek és fények kiváltják a tünetet, hiszen visszaidéződik az a korábbi emlék, amikor a kemoterápia alatt hányinger, hányás alakult ki.

Minél inkább előrehaladunk az időben, minél több rossz élmény van, annál szélesebb asszociációs kör alakul ki, a betegnek szinte mindenről a betegség, annak kezelése, és a hányás jut eszébe: például már az kiváltja az öklendezést, hogy a metróra gondol, amivel a kezelésre szokott utazni.

Maga az alapbetegség is okozhat hányingert, hányást, illetve a tünet figyelmeztethet áttétek megjelenésére, vagy a kalciumszint emelkedésére.

(Daganatok.hu)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.