• Ajánlott-e a hűsítő fejkendő használata? - Orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azt hallottam, hogy a hűsítő fejkendő alkalmazásáról, hasznosságáról igen megoszlik az onkológusok véleménye, mivel a fejbőr ereinek összehúzásával állítólag gátolja a citosztatikum eljutását a véráramon keresztül a rákos sejtekhez. Igaz ez?

    Ajánlott-e a hűsítő fejkendő használata?

    Nem szeretném akadályozni a gyógyulást, de a kendővel nagymértékben enyhíthetőek a kemoterápia mellékhatásai, így elkerülhető lenne további gyógyszerek beszedése, és a közérzetet is javítaná. Kérem, segítsen a döntésben.

    Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus válasza

    A fejtető bőre, a hajas fejbőr angolul scalp. Az indiánok "megskalpolták" a legyőzötteket. A hajas fejbőr hűtése esetleg meg tudja akadályozni a citosztatikus kezelésekkel járó hajhullást.

    Hirdetések

    Kétségtelen, hogy azoknál a betegeknél, akiknél ilyen hűtéssel történtek a kezelések, ritkább a teljes hajhullás (alopecia). Egyes orvosok szerint viszont a hajas fejbőr hűtése során kisebb koncentrációban jutnak el a citosztatikus anyagok a koponyatető ereibe, ezért esetleg pont ott keletkeznek majd áttétek. Mások szerint ez nem igaz. Mindenesetre a koponyatető bőrében jelentkező áttétek igen ritkák, mondjuk emlőrákban az összes áttétes beteg 0.5-1.0%-ánál jelentkeznek mindössze.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azt viszont tudni kell, hogy hematológiai daganatos betegségekben (leukémia, lymphomák, myeloma, stb.) nem szabad használni a fejbőr hűtését - hiszen ezek rendszerbetegségek, és a szervezet egy részének "kispórolása" a kezelésből biztos kiújuláshoz vezet.

    Tehát: ha Önnek mondjuk emlődaganata van, és nem hajlamos hidegben migrénes rohamokra, akkor nyugodtan használja a módszert, de tudjon róla, hogy nem mindig sikeres az eljárás, és minden alkalommal használni kell. Ha egy "ciklusban" nem használja, akkor nem ért semmit a többi.

    Az nem kérdés, hogy az infúzió alatt viselni kell, hiszen ilyenkor kering a vérben a gyógyszerek csúcskoncentrációja. Az viszont kérdés, hogy az infúzió után meddig kell még viselni, mikor csökken le a vérben annyira a gyógyszerek koncentrációja, hogy már nem okoznak hajhullást? Percekig-órákig-napokig? Egyik emberből ekkor ürül, a másikban máskor bomlik le és ürül a toxikus anyag. Tehát elég nehéz kérdés ez az egész.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A korai felismerés titka

    Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, radiológus szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.

    Egy paróka is lehet divatos!

    Sokan divatból, de sokan az élethelyzetük miatt választanak és hordanak parókát. A daganatos betegek esetében fontos, hogy a hajhullás következtében sérült önértékelés visszaálljon, hiszen a pozitív gondolatok a gyógyulás alapjai is lehetnek.

    Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők

    A vitaminok és az ásványi anyagok szedése biztonságosnak tűnik amiatt, hogy ezek recept nélkül kapható készítmények, de ez egyúttal veszélyes is, hiszen hamis biztonságba ringatja a beteget, mert ezek kölcsönhatásba léphetnek jelen esetben az említett kemoterápiás szerekkel.

    Kemoterápia: a hányás, hányinger kivédése

    A kemoterápiáról szinte mindenkinek eszébe jut a hányás, a hányinger. Vajon mitől függ, hogy valakinél kialakulnak-e ezek a tünetek, illetve hogyan lehet befolyásolni őket?

    A kemoterápia egyik árnyoldala: a lázas neutropénia 

    A daganatos betegeknél rendszeresen, nagy dózisban alkalmazott tumor-ellenes szerek egyeseknél olyan drámai módon csökkentik a fehérvérsejtek számát, hogy neutropénia, illetve ennek lázas formája alakulhat ki. E kórállapotokban, az immunrendszer legyengülése miatt, megnő a fertőzések kockázata – holott a szervezet számára épp elég nagy teher a fizikai, lelki energiáknak az alapbetegség legyőzésére való összpontosítása.

    Kemoterápia - A bőr, a haj és a körmök gondozása

    A rák kemoterápiás kezelése során elpusztulnak a rákos sejtek, de sajnos sok betegnél jelentkeznek nem kívánt mellékhatások, mint hajhullás, száraz bőr és töredező körmök. Az American Cancer Society egyik szakértője szerint különösen nyomasztó érzés lehet figyelni, ahogy kihullik a hajunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.