Megdöbbentő új reprezentatív adatok a hazai D-vitamin ellátottság alacsony szintjéről

Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság
megjelent:

A D-vitamin anyagcseréje egyedülálló az emberi szervezetben. Hatása szerteágazó, szinte minden szervrendszerben érvényesül. Hiánya az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a civilizált világban. A probléma megoldása széles körű összefogást sürget.

Ez év áprilisban a hazai lakosságot reprezentáló körben széles körű felmérés történt a lakosság D-vitamin ellátottságáról. Ezt a felmérést - több más mellett - a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) támogatásával és együttműködésével a Semmelweis Egyetem I. sz. Belklinikán működő munkacsoport és a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület irányításával zajlott le.

A hazai lakosságot reprezentáló vizsgálati anyagból kiderült, hogy tél végére a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitamin hiány állapot mutatható ki (25(OH)D-vitamin szint <10 ng/ml 21,6%), de az ideális vérszintet (>30ng/ml) is csak mindössze 6%-ban lehetett igazolni. Ezek szerint a lakosság 94%-ában - további egészségügyi problémák megelőzésére - D-vitamin pótlásra szorul.

Felismerve ezek fontosságát és a sürgető feladatokat, a D-vitaminhiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvos társaságok közös konszenzust dolgoztak ki, illetve 2013. szeptember 21-én a legújabb szakmai adatokkal frissített formában tudományos programra került sor a D-vitaminhiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól. A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitaminhiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett szeretné ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára.

Több D-vitaminra van szükségünk
A D-vitamin számos létfontosságú szerepet tölt be szervezetünkben, azonban csak napjainkban kezdünk kellő figyelmet fordítani rá. A D-vitamin-hiány világszerte népbetegségnek számít, a probléma a hazai népesség jelentős hányadát is érinti. Több D-vitaminra van szükségünk

(Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT))

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.