• A csalánkiütés lehetséges okai - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tisztelt Szakértő! Május óta krónikus csalánkiütésem van, kórházban is voltam nem tudtak semmit megállapítani, mert szteroidokat kaptam. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    A csalánkiütés hátterében nagyon sok ok állhat, nehéz a kivizsgálása. A csalánkiütés kiváltó okai, kialakulás szerinti főbb altípusai:

    • Allergiás ok

     Minden az allergiáról


     Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.
     Felnőttkorban gyógyszerek, míg gyermekeknél élelmiszerek és fertőzések okoznak leggyakrabban urticariát. A gyógyszerek allergiás mechanizmus (gyógyszerallergia) vagy közvetlen hisztamin felszabadítás útján váltanak ki csalánkiütést, ez utóbbi nem allergiás mechanizmus szerint történik. Gyógyszerallergiát leggyakrabban az antibiotikumok, a fájdalom- és lázcsillapítók, az altatók, valamint a vízhajtók okoznak. Az élelmiszerek közül a halfélék, a tej, a gabonafélék, a dió, bizonyos zöldségek és gyümölcsök antitest okozta immunreakció.
    • Direkt hisztamin felszabadítás és biológiailag aktív aminok szerepe

     A tojásfehérje, sajt és a földieper hisztamin felszabadítás, míg a sajtok, a sör, bizonyos konzervek és gyümölcsök (paradicsom, avokádó, ananász), néhány halféle és bor allergiás reakciót kiváltó biológiailag aktív fehérjetartalma révén vált ki csalánkiütést.

    • Autoimmun ok

     Előfordul autoimmun csalánkiütés is, mely az elmúlt években egyre inkább előtérbe került. A kialakulására jellemző, hogy főleg nőbetegek esetében fordul elő, gyakran társul a pajzsmirigy immunológiai betegségeivel, a saját szérum bőrbe juttatása csalánkiütést okoz, magát a betegséget is ezzel diagnosztizáljuk. Kezelése az leginkább az autoimmun betegségek kezelésére kifejlesztett gyógyszerekkel történik.

    • Kontakt urticaria

     A bőrrel érintkező kontakt allergének felelősek a tünetek kialakulásáért, mint például illatszer, vegyszer, fémek, kozmetikumok, stb.

    • Fertőzések okozta csalánkiütés

     A vírusos, bakteriális, gombás, paraziták okozta fertőzéseket is kísérheti csalánkiütés. Sokszor egy akut vírusfertőzéssel párhuzamosan vagy a fertőzés lezajlása után jelentkezik, de gócfertőzések is kiválthatják, ezért is van szükség krónikus csalánkiütés esetében a góckutatásra.

    • Belgyógyászati betegségek okozta csalánkiütés

     Számos esetben társul a csalánkiütés például autoimmun betegséghez, epekövességhez, Helicobacter pylori okozta fertőzéshez, refluxbetegséghez, gyulladásos bélbetegséghez, pajzsmirigy-betegséghez, stb.

    • Fizikai okok miatt kialakult csalánkiütés

     Kiütéses gyermekkori betegségek


     A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan bőrelváltozással, melyek kiütések benyomását keltik. A tájékozódás megkönnyítése érdekében érdemes több fajta bőrelváltozást áttekinteni.
     Kiütéses gyermekkori betegségek>>

     Ide tartozik a napfény okozta csalánkiütés. A bőr színe nem meghatározó az érintettség szempontjából, a reakciók megjelenhetnek fehér és színes bőrű személyekben egyaránt, de a kimondottan fehér bőrűek hajlamosabbak a fény kiváltotta reakciókra. Emellett urticaria kialakulhat hidegre, melegre, testmozgásra, vízre, nyomásra. Ezek tesztelése és kivizsgálása sokszor nagy türelmet igényel mind az orvos, mind a beteg részéről.
     A tesztelés a fizikális tényezőkkel történik, melyek szóba jönnek, például UV-sugárzással vizsgálják a napfény okozta urticariát, jégkocka-teszttel a hideg urticariát, a testmozgás kiváltotta ún. kolinerg urticaria esetében azt figyelik meg, hogy a testmozgás hatására megjelennek-e a jellegzetes tünetek. A nyomási urticaria vizsgálata adott súllyal végzett terheléssel történik.

    A csalánkiütés kivizsgálása és kezelése

    A csalánkiütés hátterében álló okok kivizsgálása nem minden esetben könnyű feladat. Sokszor egyértelmű, ha például gyógyszerszedéssel egyértelműen összefügg, vagy ha akut vírusfertőzéshez kapcsolódik, vagy ha ételallergiáról van szó. Egyéb esetekben részletes kivizsgálásra szokott szükség lenni, ez elhúzódhat, próbára téve ezzel a beteg és az orvos türelmét egyaránt. A kivizsgálás során alkalmazható például a gyógyszerallergia kivizsgálására LTT (lymphocyta transzformációs teszt, gyógyszer- és étel-provokációs próbák, Prick-teszt, epicutan teszt, góckutatás, fizikális urticariában a fizikai behatásokkal történő próbák, stb.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Az első teendő, ha a kiváltó ok ismert vagy gyorsan felderíthető, annak megszüntetése. Amennyiben gyógyszer vagy élelmiszer okozza a panaszokat, enyhe hashajtás és megfelelő diéta alkalmazható. Az urticaria gyógyszeres kezelésének alapja antihisztamin-tartalmú gyógyszer adása. Fontos tudni, hogy az első generációs antihisztaminok többsége kifejezett álmosító hatással rendelkezik, így bizonyos munkakörökben (gépkocsivezetők, állványzaton dolgozók stb.) munkavégzés idején nem adhatjuk. Akut urticariában az érfalak fokozott áteresztőképességét gyorsan csökkentik a kalcium tartalmú injekciók és orális készítmények.

    A kortikoszteroidok kifejezett antiallergiás hatással rendelkeznek, csökkentik a gyulladásos mediátor molekulák képződését és felszabadulását. A szteroidokat akut urticariában vénásan adjuk, dózisa a beteg állapotától. A viszketés mérséklésére helyileg rázókeveréket alkalmazhatunk. Az ismeretlen eredetű csalánkiütések kezelésében is tartósan adható antihisztamin, a kiváltó októl függően léteznek még egyéb kezelési alternatívák, például autoimmun urticariában az immunrendszer működését befolyásoló szerek, a fizikális urticaria altípusaiban is egyéb kezelési alternatívák alkalmazhatóak.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, rovatvezető családorvos)

    Legutóbb frissült:

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (2)
    Írta: Szabó Hédi
    2015-01-31 13:22
    Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi csalán teát igyak meg egy nap?, mert nekem is az van már 2 éve és annyira viszket, hogy gyógyszer nélkül nembírom ki, én már bejártam kínai dokikat is meg mindent de semmi. Csak viszketek és zsibog az egész testem. Nekem is azt ajánlották majd elmúlik.

    Írta: Csalántea
    2013-01-14 14:21
    Tisztelt Olvasók!A krónikus csalánkiütés leküzdésének legegyszerűbb és természetesebb módja a napi egy-két bögre csalántea elfogyasztása.Jómagam 3 hónapja szenvedek, szenvedtem csalánkiütésben. Nem a foltok, hanem a rendszeresen jelentkező zsibbadás, duzzanat és viszketés volt a legrosszabb. Mindkét kezem ujjain jelentkeztek ezek a tünetek, hol az egyik, hol a másik ujjamon, vagy éppen három ujjamon egyszerre. Időnként úgy bedagadt a talpam is, hogy alig bírtam ráállni. Többször előfordult, hogy a szám is sokszorosára duzzadt és a szemem is résnyire nyílt csak ki. Mikor elborította a testemet a kiütés, és furcsa zsibbadást, dagadást éreztem az ujjaimon, felkerestem a háziorvosomat. Messziről rám vetett pillantásával közölte, hogy bőrgombám van, írassak a bőrgyógyászaton gombairtót.... A bőrgyógyász elvégeztette a szokásos protokoll szerinti allergiavizsgálatot, vérképet. Minden eredményem negatív lett. Semmire sem vagyok allergiás, soha nem is voltam, a vérképem is teljesen rendben van. Gyógymód nincs, majd elmúlik...Nem múlt. Privát bőrgyógyász következett, aki rizs, krumpli, víz diétára ítélt. A diéta harmadik napján nem bírtam lábra állni, olyan dagadt lett a talpam és annyira fájt. A szám és a szemem szörnyen megdagadt, attól tartottam, hogy a torkomra is ez a sors vár. Istennek hála, a duzzanat megmaradt csak az arcomnál. Nem mentem vissza a magánrendelésre, nem láttam értelmét... Egy ismerősöm javasolta, hogy igyak csalánteát. Másfél hete Béres cseppet szedek (2x20 csepp), napi egy bögre mézes csalánteát, és több bögrényi csipkebogyó teát iszok. Három napja nem dagad semmim, a kiütéseim 90 %-a is eltűnt már. Mindazoknak, akik nem allergia miatt lettek csalánkiütésesek, javaslom a csalántea kúrát. Nekem segített, bizonyára másoknak is segít. Többet ér a természetből származó csalán a "csinált" kemikáliáknál, az antihisztaminoknál.Gyógyulást kívánok!