Télen is okoz panaszokat az allergia

szerző: Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - Budai Allergiaközpont
frissítve:

Gondoltuk volna, hogy milyen veszélyeket rejt magában egy kedves plüssállat, melyet karácsonyi ajándékként választottunk? Lehetséges, hogy a hosszabb ideje fennálló köhögés, tüsszögés és orrfolyás nem megfázás, sokkal inkább a lakásba került fenyőfa következménye?

Napjainkban folymatosan nő azon betegek száma, akiknek az ünnepek utáni időszakban nem a felszedett súlyfelesleg leadása a legnagyobb probléma.

Az allergiás betegek száma korosztályra való tekintet nélkül évről-évre folyamatosan emelkedik - mondta el Dr. Balogh Katalin allergológus. A betegség kialakulásában egyaránt szerepet játszanak környezeti, örökletes és életmódbeli tényezők, úgy, mint a stressz, vagy a nem megfelelő táplálkozás. Az immunrendszerünk mindezen hatásokra pedig fokozott érzékenységgel reagál, létrejön az allergiás betegség.

A tünetek olyan hétköznapi tényezőkkel szemben is kialakulhatnak, mint a parlagfű, bizonyos élelmiszerek, a háziporatka, vagy a penész. A karácsonyi időszakban fellépő tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, torokviszketés, köhögés, sípoló légzés hátterében gyakran allergia áll, melyet a fenyőfán megtelepedő, ilyen módon a lakásba került penészgombák váltanak ki. A tüneteket emellett nem ritka, hogy poratka-allergia okozza, melyek elszaporodásához az ágyneműn és matracon kívül ideális terepet biztosítanak a karácsonyra ajándékozott plüssállatok is.

A házipor-allergia okozója a házipor-atka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, levegőben szálló széklete. Fő táplálékát az ember elhalt, lehullt hámsejtjei jelentik, ez magyarázza, hogy miért a korábban már említett helyeken található nagy mennyiségben.

A gyermekek előszeretettel választanak hálótársul plüssállatot maguknak, így természetesen bizonyos idő elteltével ezek is megtelnek poratkával. Az atka terjedését jól jellemzi az az adat, mely szerint az egy-két éve a szobánkban lévő párna súlyának mintegy 10 százalékát már az elhullott atkák és ürülékük teszi ki. A már kialakult allergiákkal szembeni védekezés első lépése a lakás atkamentesítése.

Az allergia kezelésének Európa számos országában elterjedt módja az immunterápia, melynek hatására már a kezelés első évében a tünetek csökkenését érhetjük el. A kezelés hatására megelőzhetők az allergia gyakori szövődményeként jelentkező betegségek, például az asztma kialakulása is.

Szakértőnk felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a fenti tüneteket hosszabb ideje észleljük az allergiás betegség kizárásának érdekében tanácsos allergia vizsgálatot végeztetnünk, ilyen módon egyrészt elkerülhetjük a felesleges gyógyszeres kezelést, az egyes allergének azonosításával pedig személyre szabott terápiát kezdhetünk meg.

(Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.