• Lehet-e vesehomok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kérdésem a következő lenne: lassan egy éve küzdök vesehomokkal. Az elmúlt évben négyszer voltam urológusnál, minden alkalommal vesehomokot állapítottak meg. Ultrahang vizsgálatot végeztek, urográfia vagy vizelettenyésztés vagy vérvizsgálat nem történt, de gondolom nem én kell javasoljam a szakorvosnak, hogy milyen vizsgálat szükséges. Havonta ismétlődő rowatinex és no-spa kezelést használtam, de tüneteim folyton visszatérnek, hol enyhébben, hol intenzívebben. Erős alhasi nyomást érzek bal oldalon és a bal bordaív alatt. Olyan érzésem van, mintha meg lennék ott puffadva. Nem fájdalom hanem feszülő érzés. Vizeletem hol tiszta, hol nagyon zavaros. Időnként erős szúrást érzek a húgyhólyag irányában, és néha a húgycsőben is. Nem feltétlenül vizeléskor jelentkeznek. Székletem gyakorisága és állaga nem mutat eltérést. Vérnyomásom ugyanakkor magas, 160 körüli értéket is elér. Időnként nagyon szaporának érzem a szívverésemet. Kérdésem lenne, hogy előfordulhat-e hogy ennyi idő alatt se tisztuljon ki a homok? (a napi 3l folyadék minden esetben megvolt). Az nem lehet-e hogy a magas vérnyomástól érzem ezt a feszülő érzést, illetve ha homok, mivel tudnám fokozni a tisztulást.

        Dr. Merth Gábor válasza a vesehomok, vesebetegség témában

        A magas vérnyomás betegsége, illetve a szapora szívverés is feltételezhetően a vesebetegsége miatt alakult ki, mint kapcsolódó tünetegyüttes (bár ez vizsgálatok nélkül, innen a net túloldalán kicsit "okoskodás" jellegű feltételezés). Mindenképpen szükséges egy vérvétel! Fontos lenne, egy reggeli középsugaras vizelet tenyésztést is elvégezni. Szükségesnek tartanék egy belgyógyászati szakvizsgálatot is (vérvétel, vizelet tenyésztést követően azonnal). Kérdés szed-e valamilyen étrend kiegészítőt, esetleg gyógyszert, van-e a családban valamilyen súlyosabb betegség, esetleg használ-e valamilyen illegális készítményt? Ezeket a kérdéseket is jó lenne ha átgondolná, a belgyógyász kolléga biztos rá fog kérdezni ezekre. De az urológiai dolgokra is rá kellene ismét nézni. Tisztelettel, Dr. Merth Gábor

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 12., 11:35; Megválaszolva: 2012. február 15., 10:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése
        Üdvözlöm! A tünetek a következők: Éjszaka közepén megébredek, 2-3 óra körül, enyhe vizelési ingerrel, vesetájéki sajgó fájdalommal, általában merevedéssel. Neha ki tudok menni wc-re és aztán visszaalszom, de ettől függetlenül...
        T. Webbeteg orvosai! Én a néni unokája vagyok. Nephropathiával kezelik havonta a nephrológián. Cukor-, szívbeteg, rosszak a vénái, a veséje miatt köszvényes is, nagyon fáj a lába, van betokosodott epehólyagja, műtötték 15-20 éve vesekő...
        Tisztelt Doktor Úr! SLE-m van és 3 hónapja minden laborvizsgálat fehérjét mutat a vizeletben. egyelőre 200-400 mg között, korábban volt 2g körül is, de most csak ennyi. A kérdésem az lenne hogy ezt mennyire kell komolyan vennem tekintettel a...
        Üdvözlöm! Tanácsot kérnék. A legutobbi eltérő labor értékeim a következőek: eGFR (ml/p./1.73 m^2) szintem >60 Összfehérje: 83, 8 g/L Albumin: 52, 5 g/L Koleszterin: 6, 7 mmol/L LDL koleszterin: 3, 61 mmol/L Fehérvérsejt: 11, 3...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Vérvizsgálat után az eltérő eredmények karbamid:10, 0 kreatinin:267 GFR:17 húgysav:423 Belgyógy.vizsgálat:magas vérnyomás gyógyszer szedése:covercard plusz. Hasi UH lelet:A hepar mérs.nagyobb, reflexiója fokozott. Az...