Fiatalként Tesztoszteron Szint

Tisztelt Doktor Úr! 26 éves férfiként írok Önnek. Két éve csináltattam férfi hormon szint mérést ott a tesztoszteron szinten 13,7 nmol/l volt. Referencia tartományba beleesik (6-28) de sok helyen már 15-ös érték alatt különböző negatív panaszok bekövetkezéséről írnak. Igazából 1-2 dolog gyanús volt pl: ginekomasztia (végülis nem volt az, de vékony emberként is kifejezettebb az emlői zsírrétegem mint kiderült) , intim szférát leszámítva minimális testszőrzetem van valamint munkahelyi stressz miatt alacsonyabb libidó. (Ezen sajnos a mai világban változtatni sztem nem lehet) Mi okozhatja ezt, hogy fiatalon is inkább a referencia tartomány alsó részét súrolom? Most csináltattam két év elteltével ismételten egy vizsgálatot ahol az értékek: Tesztoszeron: 17,21 (ref: 6,1-27) , FSH 8,3 (1,27-19,26) , LH 3,8 (1,2-8,6) , Prolaktin 8,1 (2,64-13,13) . Félek, hogy ha fiatalon is alacsonyabbak az értékeim akkor öregedve ezek sajnos fokozatosan rosszabbak lesznek. Érdemes lenne ez ügyben továbbmennem? Mostani vérvétel előtt D-Aszparaginsav valamint cink kiegészítőt szedtem. Talán jobbak is valamivel az értékek. Lenne esetleg valami gyógyszertári kiegészítő vagy gyógyszer amivel érdemes lenne próbálkoznom még? Magasabb értékekkel gondolom kevésbé van kitéve az ember úgy a negatív hatásoknak, hogy bármit is észrevegyen, mert a csökkent értékük is magas. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papos István válasza hormon témában

A hormonértékei teljesen normál értéken vannak. A referencia tartományon belül bármely érték normális. A minimális testszőrzet alkati tulajdonság, nem feltétlenül van összefüggésben a hormonszintekkel.

A libidócsökkenése inkább a stressznek köszönhető.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2019. március 05., 18:29; Megválaszolva: 2019. március 06., 21:11
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Heresorvadással Covid oltás
Tiszelt Doktornő! Múlt héten megkaptam a Covid-19 elleni oltás első adagját.Sputnik V vakcinával oltottak. Utána olvasgattam az oltásokról és...
Dudor herezacskón
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül egy éve jelentek meg a herezacskómon pattanáshoz hasonló pöttyök. Mára ebből már elég sok lett. Sárga...
Mitől lehet?
Üdvözlöm. Egy férfi betegről lenne szó. Akinek 2 hete barna lett a vizelete. Sok folyadék hatására kitisztul. De ha kb 2 óra hosszáig nem iszik...
Hímvessző, gyulladt nyirok ér?
20 éves vagyok, nehány napja kisebb fájdalomra lettem figyelmes a hímvessző tövénél jobb oldalon erekciókor. Egy vékony, kemény, bőrszínű, ér...
Tanácstalan vagyok.
Üdvözlöm. 9 éve gondozok egy féloldali bénult beteget. Március 9-én a füléről eltávoltítottak egy növendéket. (ott használta a...