• Elhuzodo urologiai problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő, 30 éves férfi vagyok. Tavaly szeptemberben jártam elöször, akkor kipirosodott penisz borfelszin miatt borgyogyasznal. Felszini mintavetelbol enteroc.faecalis tenyeszett ki, amit 2 het antibiotikummal kezeltek. Nehany hetre ra herefajdalmakkal mentem urologushoz. Ismet tobb hetre antibiotikumot es fajdalomcsillapitot kaptam. Ultrahangos vizsgalat is tortent, az rendben volt. A kezeles vegere a tuneteim decemberre elmultak, viszont nem volt kontrollvizsgalat, a teli szabadsagok, illetve az orvos tavozasa miatt. Legközelebb áprilisban jott elo hugyuti probléma, láz, gennyes vizelet. Másik urologus eros tobbhetes antibiotikum kuraval kezelte a vizeletbol es ondobol kimutatott 10^5 csiraszamu E-coli fertozest es gyulladt proszatatat. Kontrollvizsgalat utan a ket mintabol 10^4 csiraszamu e-coli tenyeszett ki. Ujabb 1 honapos antibiotikum kura utan julius elejere a vizeletem tiszta, de az ondoban 10^3 csiraszamu ecoli van jelen. Utobbi ondoeredmenyt most kaptam kezhez egyeb elkeveredes es szunetek miatt. De a lenyeg, h meg mindig jelen van a bacilus. Kerdesem, hogy ez a 10^3 csiraszamu ertek mennyire fertozo, gondolva a szexualis biztonsagra is? Oralis szex eseten pl. mennyire kell vigyazni? Mi allhat a hatterben, hogy ilyen hosszu ideje allnak fenn nalam kulonbozo tunetek? Szandekomban all uj orvost keresni, de erdemes lenne-e kérnem specialisabb vizsgalatot a vizelet/ondo tenyesztesen es ultrahangon tul, ami fenyt derithet a dolgok hatterere? Ugy erzem feleslegesen jarok az ismetlodo kezelesekre es vizsgalatokra, ha a gondjaim ilyen lassan, vagy nem oldodnak meg. Állandó szexuális partnerem van, náLa is diagnosztizálták a bacilust áprilisban, de ot hatekonyabban tudtak kezelni, es azota rendben van. Nagyon koszonom elore is a valaszat.

        Dr. Papos István válasza a húgyúti fertőzés témában

        Mindenképpen fertőzőnek kell tekinteni az aktus alkalmával, akár oralis szex esetén is. A prosztatagyulladás okozta panaszok gyakran csak hosszú, türelmes kezeléssel gyógyíthatóak, a nőknél előforduló hüvelyi fertőzés valóban könnyebben gyógyítható. Kontroll tenyésztés elvégzése mindenképpen javasolt.


        Kérdés: 2017. augusztus 04., 15:10; Megválaszolva: 2017. augusztus 08., 15:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: