Tüdődaganat -nincs kezelés

Tisztelt doktor úr! Édesapám nehézlégzésre panaszkodott a napokban. Háziorvos, sürgősségi ambulancia, mellkas rtg: jobb tüdőfél atelektáziás, valószínűleg folyadékgyülem. Pulmológia, másnap mellkascsapolás, nem sikerült folyadékot leszívni. 2 nap múlva bronchoscopia, mosófolyadékból minta, látvány: jólerezett szövetszaporulat. 3 nap múlva mellkas ct: leírja a daganatot, valószínűsíti a mellhártya érintettségét, mellkasi folyadékgyülem miatt gondolja, más áttétet nem lát. Elnézést hogy így írom, szeretnék a lényegre szoritkozni. A leleteket még nem láttam, pontosabbakat nem tudok. A jobb oldali hörgőben van a daganat, ami miatt nem tudja átlélegezni a tüdőt. Apukám alapbetegsége a diabetes mellitus, insulindependens. Erre és a légzési elégtelenségre hivatkozva mondja a doktornő, hogy nem ad neki sem kemót, sem sugarat, mert megöli vele. Szóval itt vagyok elbizonytalanodva kicsit. Egyrészt rendben van, hogy nem akarja megkínozni az utolsó hónapokban, egyetértek, adja meg a tüneti kezelést, ez is rendben. De biztos jól van-e ez így, megnyugtatna egy másik orvos véleménye. Nagyon szeretem apukámat, tehetek-e érte valamit még orvosilag? válaszát köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza tüdőrák témában

A tüdődaganatok két nagy csoportra oszthatók: kis sejtes, és nem kissejtes (ezeket világszerte az angol szavak rövidítésével mondják egymás között az orvosok az egyszerűség kedvéért: "small cell lung cancer" /SCLC/, vagy "non small cell lung cancer" /NSCLC/) . Nem mindegy, mert az előbbi jól reagál kemoterápiára, sugárterápiára - viszont nagyon hamar áttéteket ad, és ezzel megöli a beteget. Az utóbbi (a nem kissejtes) viszont alig reagál kemoterápiára, sugárterápiára, és lassabban fejlődik, lassabban is öli meg a szegény beteget.

73 éves korban a jobb oldali centrális tüdőtumor (valószínűsítem, hogy a nem kissejtes kategóriába tartozóval van dolgunk) műtétje csak akkor lenne lehetséges: 1./ ha a beteg kibírná a jobb oldali - a balnál nagyobb - teljes tüdő eltávolítást ("pulmonectomiát") , 2./ ha nem lenne a környékre, vagy távoli szervekbe szóródás. Márpedig itt van, a mellhártya folyadék azt jelenti, hogy apró kicsi daganatos göböcskék folyadék-termeléssel igazolják jelenlétüket az egész jobb mellüregben.

A műtétet szerintem nem bírná ki, de mellhártya-folyadéknál ez nem is ajánlott, mert felesleges, az egész mellhártya nem távolítható el.

Kemoterápiától sok eredmény nem várható - a mellékhatás több is lenne, mint a hatás.

Egy rövid sorozat sugárkezelés esetleg pár hétre könnyebbé tenné a szörnyű fulladásos állapotot.

Sajnos nem tudok bíztatót mondani.

Méltóságos helyzetet kell biztosítani számára a maradék rövid időre, a lehető legjobb támogató ápolással ("best supportive care") .

Kérdés: 2011. március 08., 14:41; Megválaszolva: 2011. március 10., 11:14
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Daganat
Tüdőrák agyi áttéttel
Műteni vagy nem műteni?
adenocarcinom tüdőrak