Tüdő onkológiai lelet értelmezése

Tisztelt Doktornő! A 61 éves férfi beteg (a sógorom) az alábbi lelettel rendelkezik: - Ennek alapján mit lehet mondani a tüdő operálhatóságáról? - Jól gondolom, hogy a „biopszia: anyag nem maradt” azt jelenti, hogy nincs miből szekvenálni, azaz újabb szövettani mintavételre van szükség, ha molekuláris diagnosztikát szeretnénk? - Ebben az esetben ez ismét brochoscopia lesz vagy tűbiopszia (vastag/vékony)? Köszönettel: Faragó Miklós

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza nagy-sejtes tüdőrák, neuroendokrin daganat, stádium témában

Tisztelt Faragó Miklós!

A betegség kiterjedéséről pontos adatunk nincs. A klinikai adatok rovatban csak annyi szerepel, hogy a mellkas CT a jobb oldalon a mediasztinumra (szegycsont mögötti terület) terjedő folyamatot talált. Első kérdés, hogy ezt tekintették-e az eredeti daganatnak vagy a tüdő daganat mellett felmerült már a nyirokcsomók érintettsége is vagy sem. Második kérdés: történt-e egyéb vizsgálat arra vonatkozóan, hogy a szervezetben máshol találtak-e esetleg áttétet vagy sem (PET-CT, has,kismedence,koponya CT, stb…). Az Ön által mellékelt tüdő biopszia eredménye a nagy sejtes tüdődaganat egyik alcsoportját igazolta, melyet a leírás alapján speciális festésekkel (immunhisztokémia) igazoltak. Ezen kívül még azt sem tudjuk, hogy sógorának volt-e, van-e valamilyen más betegsége, általános állapota milyen.

A fentiek alapján kérdésére a következőket lehet válaszolni: abban az esetben, ha máshol nem találtak daganatos eltérést, akkor szóba jöhet műtét, melynek eldöntését az úgynevezett onkológiai bizottság (onko-team) végzi az előbbiek során ismertetettek szerint. Arra vonatkozóan, hogy a complex szövettani vizsgálat után maradt-e még valamilyen anyag, amelyet tovább lehet elemezni, azt csak a szövettani vizsgálatot végző szakember tudja megállapítani. Természetesen, minél nagyobb anyag áll rendelkezésre, annál többfajta vizsgálatot tudnak végezni (pl. további molekuláris meghatározások), s ezt ismételt bronchoscopia során történő vastagtű biopsziával lehet elérni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. február 13., 02:33; Megválaszolva: 2021. február 14., 08:52
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Tüdőrákom van?Van-e lehetőségem...
T.Doktornő! CT vizsg. eredménye: JOBB O-ON S4-5 HATÁRÁN 6MM-ES SZABÁLYTALAN ALAKÚ NODULÁRIS KÉPLET LÁTHATÓ.JOBB O-ON S5-BEN A PERICARDIUM MELLETT...
Lehet e daganat? Tüdő rák?
Lehet e daganat? Tüdő rák?
Gyógyulási esélyek
Tüdőn áttét