• Adenocarcinoma lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Édesapámnál adenocarcinomát diagnosztizáltak, de ezt is a leletekből tudtuk meg, mert az orvos még ezt sem közölte vele, csak odaadta a papírokat. Szeretnénk megtudni, mivel az orvos nem magyarázott el semmit, hogy milyen esélyei vannak, van-e áttét? Sajnos a leleteket nem tudjuk értelmezni! Ambuláns videobronchoscopia: a bal oldalon a felső és alsó lebeny oszlásánál ép nyh-jú bedomborodás látszik. Az alsó lebeny oszlásai épek. A felső lebeny lingularis ága külső kompresszió által elzárt. A csonkalebeny hörgőjében többszörös tumoros bedomborodás észlelhető. Innen történt excisio, ill. kefebiopszia. Csak a bronchológiai képet tekintve biztonságosan pulmonectomia végezhető. Csontscintigráfia bal oldali III, VI, V bordák áthajlási ívén metastásisokat igazolt. Mellkas CT bal csonkalebenyi atelectasiaát, bal csúcsi infiltrátumot, megnagyobodott mediast. nycs-kat, és jobb tüdőben levő apró, soliter gócot írt le. Röntgen lelet - Légzésfunkció - EKG: 03.21. Mellkap p-a felv. 03.21. A TTB utáni kontroll mellkas felvételen PTX nem látható. A rekesz éles kontúrú, bal oldalon 2 hu-nyival magasabban áll. A lateralis sinusok szabadok. A jobb tüdőfél légtartó, bennne kóros elváltozás nem ábrázolódik. Az egész bal tüdőfél a csúcsban levő tenyérnyi terület kivételével atelectasias, és a hilushoz kapcsolódóan gyermekökölnyi, egyenetlen kontúrú elváltozás látszik. A középárnyék nem megítélehtő, aortagomb meszes. szövettan: A vizgált vékony, enyhe fokban véres kenetben necroticus szövettörmelék között viszonylag kisszámban láttunk daganatsejteket, melyek néhol háromdimenziós, békapeteszerű csoportokat alkotnak, kifejezett magpolymorphia látható. A látott cytológiai kép alapján nem kissejtes tüdődaganat igazolható. A mintából p63 immuncytokémiai vizsgálatot végeztünk, ezzel a daganatsejtek nem jelölődtek, valamint TTF1 immuncytokémiai vizsgálat is történt, ezzel a daganatsejtekben magpozitívitás látható. A cytologiai kép és immunphenotypus alapján adenocarcinoma igazolható

        Dr. Kardos Tamás válasza a tüdőrák témában

        A leletek alapján a bal felső tüdőlebeny egy részét lezáró tüdődaganat igazolódott, bal oldali borda, gátorüregi nyirokcsomó és valószínűleg jobb oldali tüdőáttéttel. Midenképpen javasolnám, hogy a kezelőorvossal üljenek le és beszéljék meg a kezelést, és a továbbiakat. Sajns az áttétet adó tüdődaganat nagyon rossz prognózisú. A beteget nagy része egy éven belül meghal, de néhány esetben jól reagál a kezelésre, és ez évewket is jelenthet egyes betegeknek


        Dr. Kardos Tamás, tüdőgyógyász szakorvos
        tüdőgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Kardos Tamás

        Kérdés: 2012. április 19., 22:20; Megválaszolva: 2012. április 20., 04:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: