Első terhesség

Tisztelt DoktorNő! 40 éves vagyok és első gyermekemet várom. A terhesség alatt terhességi diabétesz alakult ki nálam, amit diétával kezelnek. A baba méretei a 35 hetes ultrahangon nagy méreteket mutattak: BPD: 96mm > 39W6D HC: 345mm > 39W1D AC: 353mm >39W3D A súlybecslés szerint 3562g. Most a 39 hétben vagyunk. Azóta nem készült újabb ultrahangvizsgálat. Mennyit nőhetett a baba az elmúlt 4 hétben? A korom, a gdm és a baba nagy méretei miatt javasolná e a császármetszést? Aggódom hogy a korom miatt kevésbé tágulok és nem regenerálódom megfelelően (második babát is tervezünk) , a gdm miatt lehet a baba nagy méretű és emiatt sérülékenyebb is, illetve a nagy méretei miatt a hüvelyi szülésnél elakadhat és sérüléseket szerezhet, ami a császármetszés során elkerülhető lenne.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza szülés témában

Kedves Hölgyem!

Van igazság abban, amit ír, de nem pont úgy működik a nagy magzat-császármetszés indikáció, ahogyan gondolja.

Először is, ha szeretne második babát, akklr a hüvelyi szülés után hamarabb terhes lehet, mert a császármetszés után a méhének kb. másfél év kell, hogy kellően megerősödjön, míg a hüvelyi szülés során a méhet nem vágják fel. Az, hogy tágul vagy sem a méhszáj kiderül a vajúdás alatt, van, akinek gyorsabban megy, van, akinek lassabban, ettől ugyanolyan jól tud regenerálódni. Így sem az életkora önmagában, sem a félelme a regenerálódástól nem indokolt, sőt. Ha hüvelyi szülése lesz, sokkal hamarabb és sokkal könnyebben regenerálódik az egész szervezete, és a babának is könnyebb alkalmazkodnia a méhen kívüli élethez.

A másik kérdés, hogy vajon mekkora a baba... Abban az esetben, ha Önnek GDM-je van, és nagyobb a baba, én mindenképpen havasoknak ismételt ultrahangot. Nemcsak a baba méreteit kell megvizsgálni, hanem a keringési viszonyokat is ellenőrizni kell. Azt fontos tudni, hogy egy 4 kg-os vagy annál nagyobb babát is könnyen meg tud szülni egy megfelelő csípőmérettel rendelkező nő. A másik fontos dolog, hogy az ultrahangos súlybecslés nagyon sokat is tévedhet, akár 500 gr-ot is...

Az Ön esetében egy friss ultrahang megmutatja a növekedési ütemet is, feltérképezi a keringési viszonyokat, és ezeket összerakva lehet eldönteni, hogy milyen irányba induljanak, érdemes-e hüvelyi szüléssel próbálkozni, vagy sem. Mivel 39 hetes, nem kell tovább várni, az irányt el lehet dönteni ezen a ponton.

Ne féljen a hüvelyi szüléstől, ha megfelelőek a méretek, jó a keringés, jó a méhszáj, sokkal jobban jár vele, mint egy nagy hasi műtéttel.

Jó egészséget!

Üdv.: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2020. január 08., 10:52; Megválaszolva: 2020. január 10., 14:05
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Streptococcus
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Lágyéksérv terhesség
Látóterenként kevés granulocyta
Terhesség-petezsák