Mitrális billentyű

Kedves Hölgyem, Uram! A múlt héten voltunk gyermek kardiológusnál, mert a háziórvosunk szívzörejt vett észre a 9 éves kislányunknál. A vizsgálaton megállapították: "A mitrális bill ant vitorlája problabál a BP felé. MI gr II.".Semmilyen egyébb kóros elválltozást nem találtak nála. A házi orvosommal beszéltem és egy kicsit megijesztett! Azt mondta, hogy ez a betegség kb.10 éves intervallumban romlani fog. AAzt szeretném megtudni, hogy pontosan milyen slyos ez az elváltozás és a gyermekem életvitelét mennyiben befolyásolja ez a betegség? A kislány nagyon okos és semilyen külső jele sincs a betegségének.Válaszát előre is nagyon szépen megköszönöm és nagyon várjuk, mert féltjük a kislányunkat.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza mitrális prolapsus témában

Kedves kérdező!

A mitralis prolapsus egy relatíve gyakori billentyűhiba, amikor is a bal pitvar és kamra közötti billentyű és az azt tartó ínhúrok lazábbak. A billentyű funkciója az, hogy a kamra összehúzódásakor becsukódjon, és megakadályozza a vér visszaáramlását a bal pitvarba (tulajdonképpen egy irányba tereli a vért) . Prolapsus esetén a billentyű túlságosan is visszacsapódik a pitvar felé, és ezért nem zár megfelelően, több-kevesebb vért visszaenged. Ezt a visszaengedést I-IV fokozatig terjedő skálával jellemzik.

A prolapsus általában jóindulatú eltérés, bár sok kellemetlen tünetet hoztak vele összefüggésbe (mellkasi nyomás, bedobbanások, ritmuszavarok) , ritkán azonban a billentyűelégtelenség romolhat, akár műtéti megoldásra is szükség lehet. Sajnos azt nehéz előre megjósolni, kinél következik be romlás. Általában azoknál lehet erre számítani, akiknek nagyon vaskos, kocsonyás a billentyű szerkezete. Sokaknak I. fokú billentyűelégtelenségnél megreked ez az eltérés. Tekintve azonban, hogy a kislánynak már most II. fokban visszaenged a billentyű, sajnos nem kizárt, hogy a későbbiekben romlani fog a billentyű funkciója.

Nagy életmódbeli változtatásokat nem igényel ez az eltérés, nem kell betegségtudatot kelteni a gyermekben, ha nincs más eltérés az ultrahangon (pl. tágult aortagyök) , és nincs semmilyen panasza, akkor testmozgás terén sem szükséges jelentősebb korlátozás (a hirtelen vérnyomás-emelkedést okozó statikus mozgásformák ritkán ronthatnak a billentyű állapotán, ezért ezek kerülendők) , de versenysport ilyen billentyűnél valószínűleg nem jön szóba (ha ilyesmit terveznek, előtte kérjék ki a gondozó kardiológus tanácsát) . Javasolt rendszeres kontrollra járni, és fokozottan odafigyelni a szájhigiénére, mert a hibás billentyűn könnyebben megtapadhatnak baktériumok, amiknek a kiindulási helye gyakran egy-egy gyulladt fog.

Kérdés: 2011. január 25., 20:40; Megválaszolva: 2011. január 26., 22:31
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lelet értelmetés
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma