Fellazult szívbillentyű

Tisztelt doktornő! 1 hónapja házi orvosom szívzörejekre lett figyelmes, emiatt kardiológiára küldött ahol az alábbiakat állapították meg: Echocardiographia: Pitvar-kamra kamra-nagyér concordantia. Norm. tágasságú szívüregek. Jó kamra funkciók. Pitvari és kamrai septum ép. Aorta bill. ép, 3 tasakos, AOI nincs. Mitráli billentyű myxomatosus, fellazult szerkezetű, prolabal, beáramlás ép, E: 1, 0 A: 0, 63, MI-I. Septurn és Hf. mozgása norm. Tüdővénák a bal pitvarba nyílnak, nyitott ductus nem igazolható. Bal kamrában atípusos ínhúr. Pulm. bill. ép, pulm flow: 1, 1 m/s. Aorta ív, nagyerek norm. aorta desc.=asc. flow= 1, 2 m/s. Vélemény: Keringése egyensúlyban van. Myxomatosus mitrális billentyű, prolasus, MI-I. jelenleg ritmuszavar nem észlelhető. Az eredményekről tudna esetleg pár szót írni? Valamint olyan kérdésem lenne még, hogy azóta gyakori a pulzus ingadozásom ami azt jelenti 126-ról hirtelen leugrik 65-re, vagy nyugodt állapotomban is időnként csak azt érzem, hogy milyen gyorsan ver a szívem. Ez mitől lehet? Esetleg érdemes lenne felkeresni újból a kardiológust? Nagyon köszönöm előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza mitrális prolapsus témában

Kedves Kérdező, a mitrális szívbillentyű hasonlít egy western kocsma-ajtóra, és az az Ön esetében nem zár tökéletesen. Némi vért átereszt becsukott állapotban is, de ez nem jelent megterhelést a szervezete számára. A későbbiekben ezt majd kell ellenőrizni - 2-3 évente- de ez a legtöbb esetben egy állapot, nem szokott változni. Az atípusos ínhur a bal kamrában egy plusz vékony kötegecskét jelent (mint egy cérna) , nincs vele teendő. A szív egyéb részei és funkciói rendben vannak. Nem kell emiatt másképp élnie. A ritmuszavar érzése miatt 24 órás EKG monitorozás (Holter) lenne jó a panasz tisztázására.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. december 06., 20:39; Megválaszolva: 2015. december 11., 13:02
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mitralis prolapsus jelzett mitralis...
Szívbillentyű Hiba
Mitralis prolapsus súlyosbodás?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A diagnózisom szerint jelzett mitralis prolapsuson kívül kóros eltérés nem látható. Versenyszerűen sportolok, heti 3...
A mitralis prolapsus elmúlhat e?
Tisztelt Dr Úr! Többször diagnosztizáltak nálam mitrális prolapsust (szívkatéteres vizsgálattal) . Jelenleg külföldön dolgozok, itt csináltak...
Mitrális Prolapsus veszélyessége
Tisztelt doktor Úr/Nő! Kicsit több mint 1 éve írtam önöknek rengeteg tünettel kapcsolatban ahol is csak a mitrális prolapsust szorongást és...