szív

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Januárban néhány napon át mellkasi nyomás, erős szívdobogás, és mellkasi nyilalás/mintha egy kötél elszakadna/ jelentkezett nálam. A kardiológiai vizsgálat egy kis mértékű propolis militarist diagnosztizált. Azóta napi fél szem Concort szedek, de kb. 2 hete beteg lettem és akkor egy héten át újra éreztem a fent leírtakat. Ma is bele-bele nyílalt vagy 2x, pedig már meggyógyultam. Ha szedem a gyógyszert, akkor miért nem használ 100%-ig? Illetve a pulzusom előtte 90-95 volt, most 55-65 között. Ez nem túl kicsi? Főleg a 60 alatti? Össze eshet az ember a nagyobb nyílalástól, ha csak kis mértékű a militaris propolis? Illetve az lenne a kérdésem, hogy a fogkezelés pl.amalgám tömés van-e erre a bajra rossz hatással? Mondanom kell a fogászaton, hogy concort szedek? Köszönöm előre is a segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza mitralis prolapsus témában

Kedves kérdező!

Feltételezem, "betegségének" neve mitralis prolapsus. Ez egy többnyire ártalmatlan billetyűeltérés. A szív üregeit és a nagyereket hártyás billentyűk választják el egymástól, amelyek úgy működnek, mint a szelepek, csak egy irányba engedik a vért folyni. Prolapsus esetén a bal pitvar és kamra közötti billentyű, és az azt tartó ínhúrok (olyanok, mint a vitorla kötelei) egy kicsit lazább szerkezetűek, minden záródásnál túlnyúlnak, túlfeszülnek, ez pedig gyakran változatos tünetekhez vezethet. Ezeket a tüneteket a Concor és a hozzá hasonló gyógyszerek csökkenthetik, bár nem minden esetben szüntetik meg. Ráadásul a nyilalló mellkasi fájdalom hátterében állhat pl. mozgásszervi ok is, ez is magyarázhatja, hogy továbbra is vannak panaszok.

A billentyűhiba időnként romolhat, emiatt rendszeres kontrollra van szükség, de enyhe eltérés esetén, mint amit Önnél is leírtak, nincs szükség életmódbeli változtatásokra. Az amalgámtömés erre nincs hatással. A fogászaton nem annyira a Concor, mint maga a prolapsus lehet érdekes, bár a legújabb ajánlások szerint fogászati beavatkozás során ilyen eltérés esetén nem kell antibiotikumot adni.

Az alacsonyabb pulzus miatt ne aggódjon, ha nincs mellette panasza (szédülés, fáradékonyság) , ez teljesen rendben van - egészséges, sportos embereknél gyógyszer nélkül is gyakran látható 60 alatti pulzusszám.

Kérdés: 2010. április 23., 16:47; Megválaszolva: 2010. április 23., 16:47
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mitralis prolapsus jelzett mitralis...
Szívbelhártya gyulladás
Kéthegyű billentyű prolapsusa
Szívbillentyű Hiba
Pszichés problémáim lehetnek?