• Gyermekkardiológai probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        11 éves egészséges,  normál testalkatú kislányunk iskolai orvosi vizsgálaton esett át (szív, tüdő), amelyről azt mesélte, hogy az orvos őt vizsgálta leghosszabb ideig, és ráncolta a szemöldökét. (Mi nem kaptunk üzenetet az iskolából, hogy baj lenne.). Mikor odatettem a kezem a gyerek szívére, azt éreztem, hogy nem ver egyenletesen, 3-4-et rendes ritmusban, majd ismét 3-4-et gyorsban, és ez így ismétlődik periódikusan. A férjem is megnézte, (aki szerint én csak túlaggódom a kis problémákat is), és láttam az arcán a meghökkenést, ugyanazt tapasztalta. Összehasonlításként megnéztük 8 éves kislányunk szívverését is, amely egyenletes ütemű. Kérdeztem a gyereket, hogy szokott-e kifulladni (azt nem), vagy fáradni (azt szokott). Nekem nem tünt fel, hogy fáradékonyabb lenne, bár a fáradságra többször panaszkodott, de ez korábban is jellemző volt. Városunkban 2, 5 hónap múlva tudunk csak gyerekkardiológushoz eljutni, megérdeklődtem. December elején átesett egy vírusos torokgyulladáson, ami 4 napig tartott,  3 napig lázzal, első nap 39, 4-volt, err antibiotikumot kapott.

        Kérdéseim:

        1. Mire utal ez az egyenlőtlen szívverés?

        2. Honnan tudjam lemérni, hogy a gyerek a szíve miatt fárad-e?

        3. Várjuk-e ki a májusi rendelést, vagy sűrgősen keressek valami magánorvost?

        Köszönöm válaszát: P. Imola

        WEBBeteg szakértő válasza a kardiológiai vizsgálat témában

        Kedves Imola!
        Nem tudom, mi lehetett a homlokráncolás oka, de feltételezem, ha az iskolaorvos zörejt hall, vagy ritmuszavart észlel, továbbküldte volna a gyermeket vizsgálatokra. A periódikusan gyorsabb ill. lassabb pulzus hátterében ún. légzési aritmia is állhat: belégzéskor magasabb a pulzusszám, kilégzéskor pedig csökken. Ez gyermekeknél, fiatal felnőtteknél gyakori jelenség, az idegi szabályozás megfelelő működését jelzi, nem kell miatta aggódni. Ezt biztosabban azonban fizikális vizsgálat, EKG elvégzése után lehetne megmondani. A fáradékonyság hátterében számos, nem feltétlenül szív eredetű tényező is állhat (pl. vashiány), emiatt első körben érdemes lenne a házi gyermekorvost felkeresni, aki vizsgálatot követően szükség esetén továbbküldi a megfelelő szakrendelésre.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-08 15:22:03; Megválaszolva: 2010. március 08., 15:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: