Szív, gyomor vagy egyéb probléma ?

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 54 éves, átlagos férfi vagyok. Már több mint 10 éve előfordul, hogy időnként a jobb bordaívem alól egy pontból jövő, szúrás szerű fájdalmat érzek. Van amikor hetekre vagy tovább abbamarad, de vannak rosszabb időszakok, amikor napokon át szinte egyfolytában zavaróan jelentkezik. Étkezéssel, mozgással nem találtam összefüggést. Az évek során voltam már gyomor- és béltükrözésen, több ultrahang vizsgálaton, eredménytelenül. Semmilyen komoly betegségem nem volt és gyógyszert sem szedtem 2018 elejéig, amikor volt egy tüdőembóliám. Mint utólag kiderült "APC rezisztencia pozitív" vagyok, bár a közvetlen kiváltó okra nem derült fény. Eliquis -t szedek. Azóta többször előfordult hogy a pulzusom - látszólag - indok nélkül megugrott. Ez sokszor vérnyomás megugrással is jár. A dolog legtöbbször valamilyen kisebb-nagyobb erőkifejtésre indul be, ami akár olyan semmiség is lehet, hogy éjszaka felülök valamiért. Akkor jellemzőbb, ha a gyomor teltebb. Néhány napja sportolás közben történt, éreztem hogy "befeszül" a gyomor-gyomorszáj környéke, és ment is fel a pulzusom jóval 130 fölé (normál esetben 120 alatt szokott maradni) . A mozgást abbahagyva néhány perc után visszaállt normálisra. Legtöbbször utána még napokig megmarad a "valami nincs rendben" érzés, nincs étvágyam, a vérnyomás is magasabb a szokásosnál és a pulzus is sokkal jobban "reagál" az erőkifejtésre mint egyébként. Voltam emiatt több szív vizsgálaton, sosem találtak semmit. Néhány orvos pánikbetegséget mond, amit hiszek is, meg nem is. Orvosi javaslatra egy ideig Frontint szedtem, de már abbahagytam. Nem élek stresszes életet, a véreredményeim mindig szinte tökéletesek, fizikailag nincs panaszom, nem szédülök, nem fogytam, emésztésem és erőnlétem is rendben. Az utóbbi egy-két évben időnként extra systolék is jelentkeztek (kardiológus azt mondta ne foglalkozzak vele, mert ártalmatlan) . A furcsa az, hogy ilyenkor is a fura ütéseket nem a szívemnél érzem, hanem szintén a szegycsont alól középről, a gyomorszáj-gyomor felől. Nem tudom helyes-e az okoskodásom, de a több alkalommal is rendben levőnek ítélt szívem és a fent leírt panaszokat mutató jobb bordaív alatti rész (máj, epe?) között nagyjából félúton van a gyomor-gyomorszáj, ezért felmerült bennem hogy talán ott lehet olyan rendellenesség, ami a szív normál működésére is hatással van. Kérném szíves véleményét és javaslatát a fenti panaszokkal kapcsolatban. Előre is köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza kardiológiai vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező!

Panaszai miatt ismételten újból javasolnám kardiológiai kivizsgálását, amennyiben nem volt még, vagy ismételten terheléses EKG vizsgálatot feltétlenül, illetve ismételt szív UH-t. Jó volna valamilyen módon a szív saját keringéséről, a koronáriákról is információhoz jutni, kardiológus az általa indikált vizsgálatok során erről tud információval szolgálni. Nem tudom a vérzsír szintjei milyenek, illetve a testsúlya, ezek is indirekt módon befolyásolhatják ezt a keringést. Amiket leírt azoknak a panaszoknak az alapján ennek fontos lenne utána járni,a szövődmények elkerülése miatt. Kiegészíteném még a vizsgálatot egy hasi UH-gal is, hogy a máját, epehólyagját is megvizsgálják. (epekövesség, epe elfolyási akadály van e esetleg) Mindkét vizsgálatra amennyiben nem magánúton menne, a háziorvosa tud beutalót adni. Kérem vele is ossza meg panaszait.

Mielőbbi jobbulást kívánok! Üdvözlettel Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. május 17., 09:56; Megválaszolva: 2021. május 18., 17:42
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Vérnyomás gyógyszer és erekciós...
Tisztelt Doktornő! vérnyomásra szedek évek óta Coverex As komp-ot. Közben nemrég erekciós problémáim alakultak ki és a betegtájékoztatóban ezt...
Magasvérnyomás EKG lelet
Magas vérnyomás
Milyen oltást kaphatok?