sziv lelet

Mit jelent, hogy a jobb-sziv rekesz szöglet kitöltöttsége / 1 éve változatlan/ elsősorban a felszaporodott pericardiális zsirszövet kövtkezménye lehet. Ez jót vagy rosszat jelent? Ha a sziv ejekciós funkciója 6O %-lék felett van az azt jelenti, hogy a koszoruerek rendben vannak és az ujabb infraktusnak kicsi az eselyéje néhány éven belül?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza kardiológiai vizsgálat témában

Kedves kérdező!

A lelet alapján felmerül, hogy a kelleténél több zsírszövet található a szívburokban. Ez önmagában nem lenne gond, bár újabb kutatások kimutatták, hogy (hasonlóan a felszaporodott zsigeri zsírszövethez, megnövekedett hastérfogathoz) ez fokozott kockázatot jelent koszorúér-betegség kialakulására (bár a vizsgálatokban a zsírszövet mennyiségét nem röntgen, hanem CT segítségével ítélték meg) . A 60%-os EF azt jelenti, hogy a szív pumpafunkciója jó, valószínűleg nem történt jelentős szívizom-elhalás (ha jól értettem, korábban volt már infarktusa) , de nyugalmi állapotban nem feltétlenül ad pontos információt a koszorúerek állapotáról, ebben pl. terheléses EKG segíthet. Mindenesetre megfelelő gyógyszeres kezelés mellett az újabb infarktus kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. december 07., 13:48; Megválaszolva: 2009. december 07., 13:48
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívritmus zavar
Jó napot kívánok. 1987ben születtem szívritmus zavarral. Pár év elteltével rendszeres kardiológiai viszgálatok után megallapitottak hogy...
Gyermekkardiológai probléma
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 11 éves egészséges,  normál testalkatú kislányunk iskolai orvosi vizsgálaton esett át (szív, tüdő) ...
Szívbeteg lennék?
Másfél éve kezdődött, hogy idönként nagyokat dobban a szívem. Akkor kivizsgáltak és nem találtak semmit.Illetve annyi volt a "gond", hogy...
Szivbeteg?
Tisztelt doktornő. A"kisfiam" aki 13 éves, szapora szivdobogásra, szédűlésre, baloldalimelkasfájdalomra, kezdett...
Ugye nem szív eredetű? 2.