PSVT, MPS

Tisztelt Doktornő!

 

30 éves vagyok. A közelmúltban szívpanaszaim miatt átestem pár vizsgálaton (EKG, szívUH, Holter-EKG, vérvétel) aminek eredménye röviden: PSVT, MPS II.fokú regurg.-gal. Kérdéseim a következők:

-a II.fokú mit takar?

-A javasolt Betaloc 25mg szedése segít-e mindkét problémán? Magas pulzusszámom nem állandó, csak bizonyos napszakokban és stresszhelyzetben fordul elő. Ennek ellenére kell szednem a Betalocot? Ha elkezdem szedni, tudomásom szerint nem hagyhatom abba a szedését. Mi ennek az oka, ill. mi történik, ha mégis abbahagynám?

-Normális pulzusszám és panaszmentesség esetén okozhat-e bármilyen? problémát? a Betaloc? Arra gondolok, hogy nem csökkenti-e túlságosan a pulzusszámot akkor, ha az nem? indokolt?

-Továbbá azt is szeretném tudni, hogy előfordulhat-e alacsony pulzusszám mellett magas vérnyomás ill. magas pulzusszám mellett alacsony vérnyomás?

-A kardiológus által említett katéteres abláció végleg megoldaná a ritmuszavart? Ha igen, nem lenne-e egyszerűbb ezt a megoldást választani az esetleges hosszú gyógyszerszedés helyett?

Elnézést a sok kérdésért, ill. ha butaságot kérdeztem. Nagyon köszönöm a válaszait.

 

László.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza mitrális prolapsus témában

Kedves kérdező!

A Betaloc jelen esetben inkább a ritmuszavarok kivédését célozza meg, mitralis prolapsus esetén is a társuló ritmuszavarok miatt adjuk, bár az egyéb, prolapsushoz társuló panaszokra (mellkasi fájdalmak) is jó hatással van. A mitralis prolapsus (MPS) során a bal pitvar és kamra közötti billentyű lazább, visszaenged kevés vért a pitvar felé. Ezt a visszaengedést nevezzük regurgitációnak, amit egy 4 fokozatú skálán értékelünk az ultrahangos kép alapján: I. fok a legenyhébb, IV. fok a legsúlyosabb. A II. fok már jelentősebb visszacsorgást jelez, de ez egyelőre csak követést igényel (III-IV. fok esetén műtét jön szóba) .

A Betaloc kihagyása esetén  sűrűsödhetnek a ritmuszavarok, ráadásul hirtelen elhagyásakor megemelkedhet a pulzusszám, így csak fokozatos dóziscsökkentés mellett javasolt abbahagyni. A Betaloc csökkenti a nyugalmi pulzust is, ha ez nagyon alacsony, akkor is szóba jön a dóziscsökkentés - de ezeket mindenképpen egyeztesse a kezelőorvossal, ő ismeri pontosabban az ultrahangos leletet és a ritmuszavar természetét.

Az abláció jó alternatíva, de a beavatkozás sikere függ a ritmuszavar típusától is, illetve attól, a szív melyik részéről indul ki az aritmia, de általában 90% körüli a sikerarány. Ezzel kapcsolatban szintén kardiológusa tud részletesebb tájékoztatást adni.

Végezetül: előfordulhat, hogy alacsony pulzusszám mellett megemelkedik a vérnyomás, és fordítva, ez utóbbira példa, ha egy nagyon gyors ritmuszavar miatt a szívnek nincs elég ideje telődni és pumpálni, leesik a vérnyomás.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. július 16., 10:25; Megválaszolva: 2009. július 16., 10:25
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
ST felkapottság
A zárójelentésemen ezt írták: EKG-ján ST felkapottságot láttak. Ez ST depressziót jelent? El tudná magyarázni, hogy mi az az ST felkapottság...
Sziv ekg ultrahang covid után
üdvözlöm! próbálom részletesen leirni a kérdésem. idén március elején átestem a covidon enyhébb tünetekkel. Azóta eltelt 2 hónap viszont...
Érdeklődés II.
Kedves Doktornő, előző, ugyanezen című levelemhez kapcsoltan kérdeznék még. Sokszor, szinte egész nap nehézlégzésem van, mert szinte egész nap...
Érdeklődés
Kedves Doktornő, ha két különböző kardiológus 3hónapon belül echokardiográfiás vizsgálaton mind a ketten magas pulmonális nyomást mértek,az...
Pulzusnyomás II.
Tisztelt Doktornő, ez a levél előző levelem folytatása/kiegészítése.Remélem az azonos cím és név alapján megoldható az együttes válasz.Előző...