Érszűkület

Tisztelt Doktor Úr /Nő!

A nagymamámnak egy fél éve kezdődtek a tünetei, amik a következőkben nyilvánulnak meg: könnyen elfárad, szédülés, fejzúgás, váltakozó vérnyomás(de inkább alacsony, ami legtöbbször 112/57/79, és pl: 90/48, pulzusszáma: legtöbbször60-64) , és a fejének bal oldali fordításával eszméletvesztéssel is jár.

A háziorvosa elküldte egy koponya ct-re, amit sajnos az orvos nem magyarázott el számunkra érthető módon.Ebben kérném az ön segítségét.

A ct eredménye: A külső, és belső liquorterek mérsékelten tágabbak.Középvonali dislocatio nem észlelhető. Az oldalkamrák szarvai körül diszkrét elmosódottszélű szabálytalan alakú hypodenzitás látszik.Jobb oldalon temporálisan 5mm átmérőjű mérsékelt hypodenz terület figyelhető meg.

Orvosi vélemény:

Mérsékelten atrophia cerebri.

Diszkrét chronicus fehérállományi vascularis károsodás.

Jobb oldalon temporalisan subacut ischaemias laesio.

 

Szeretnénk, hogy ha ezt számunkra érthetően, elmagyarázná, illetve tanácsokat, esetleg valamilyen szakemberhez fordulást javasolna.

Előre is hálás köszönettel:

Földesi Emese, és Földesi Imréné

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza koponya CT témában

Kedves Kérdezők!

A koponya CT-én enyhe fokú "agysorvadást" (atrophia) írtak le, valamint a kiserek betegsége következtében kialakuló agyi fehérállomány károsodását (kamrák körüli diszkréten hypodenz területek) . A jobb oldalon temporalisan leírt 5 mm-es elváltozás kis agyi infarktusnak felel meg, ami szintén az adott területet ellátó ér károsodásából adódik. Önmagában ez a CT kép egy idősebb embernek teljesen normális lehet.

A nyak fordítása által provokált eszméletvesztés miatt szükség lenne még nyaki UH vizsgáltra is, a nyaki erek szűkületének kizárására. A tünetek alapján felmerül az úgynevezett carotis sinus hyperaesthesianak nevezett betegség lehetősége, melynek lényege, hogy a nyaki főverőér oszlásánál lévő központ fokozott érzékenysége miatt a szívfrekvencia csökkenése, ájulás következhet be. Ennek a kizárására kardiológiai vizsgálat is szükséges lenne. Forduljanak háziorvosukhoz, aki továbbutalhatja ezen vizsgálatokra.

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Kérdés: 2009. május 11., 17:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 09:21
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Közepes fokú aorta...
Bisoprolol szedése
Ugye nem szív eredetű? 2.
Érdemes orvoshoz fordulni ?