• Érszűkület

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr /Nő!

        A nagymamámnak egy fél éve kezdődtek a tünetei, amik a következőkben nyilvánulnak meg:könnyen elfárad, szédülés , fejzúgás, váltakozó vérnyomás(de inkább alacsony, ami legtöbbször 112/57/79, és pl:90/48, pulzusszáma:legtöbbször60-64), és a fejének bal oldali fordításával eszméletvesztéssel is jár.

        A háziorvosa elküldte egy koponya ct-re, amit sajnos az orvos nem magyarázott el számunkra érthető módon.Ebben kérném az ön segítségét.

        A ct eredménye:A külső, és belső liquorterek mérsékelten tágabbak.Középvonali dislocatio nem észlelhető.Az oldalkamrák szarvai körül diszkrét elmosódottszélű szabálytalan alakú hypodenzitás látszik.Jobb oldalon temporálisan 5mm átmérőjű mérsékelt hypodenz terület figyelhető meg.

        Orvosi vélemény:

        Mérsékelten atrophia cerebri.

        Diszkrét chronicus fehérállományi vascularis károsodás.

        Jobb oldalon temporalisan subacut ischaemias laesio.

         

        Szeretnénk , hogy ha ezt számunkra érthetően, elmagyarázná, illetve tanácsokat, esetleg valamilyen szakemberhez fordulást javasolna.

        Előre is hálás köszönettel:

        Földesi Emese, és Földesi Imréné

        WEBBeteg szakértő válasza a koponya CT témában

        Kedves Kérdezők!

        A koponya CT-én enyhe fokú "agysorvadást" (atrophia) írtak le, valamint a kiserek betegsége következtében kialakuló agyi fehérállomány károsodását ( kamrák körüli diszkréten hypodenz területek). A jobb oldalon temporalisan leírt 5 mm-es elváltozás kis agyi infarktusnak felel meg, ami szintén az adott területet ellátó ér károsodásából adódik. Önmagában ez a CT kép egy idősebb embernek teljesen normális lehet.
        A nyak fordítása által provokált eszméletvesztés miatt szükség lenne még nyaki UH vizsgáltra is, a nyaki erek szűkületének kizárására. A tünetek alapján felmerül az úgynevezett carotis sinus hyperaesthesianak nevezett betegség lehetősége, melynek lényege, hogy a nyaki főverőér oszlásánál lévő központ fokozott érzékenysége miatt a szívfrekvencia csökkenése, ájulás következhet be. Ennek a kizárására kardiológiai vizsgálat is szükséges lenne. Forduljanak háziorvosukhoz, aki továbbutalhatja ezen vizsgálatokra.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-11 17:52:34; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 09:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés