Ct lelet véleményezése.

Tisztelt Dr úr! Azt szeretném megkérdezni hogy nincs e nagy problémám a kopponya Ct vizsgálat szerint? Panaszaim: Enyhe fejfájás nem állandóan,végtagokban néha bizsergés érzet meg a fejben is. (A születésemkor a fejembem elpattant egy ér,és hatalmasra duzzadt a fejem és meg volt telve vérrel 3hónapos kóromra ment le) Nem tudom hogy ebből maradhatott e valami. Középvonal: Megtartott. Külső liquorterek mindkét oldalon normál tág.Bal oldalon fronto-temporalisan a sulcusok enyhén komprimáltak.Agykamrák alajka helyzete ,nagysága szabályos,szimetrikus.A 4-ik agykamra normál alakú,helyzetű és nagyságú.Állományai laesiók: A cerebrum és a cerebellum állományában körülírt kóros denzitás nem ábrázolodik.A bal oldalon fronto-temporalisan a kopponyacsont belsö felszínig terjedő,kb 2×2cm nagyságú,homogén hypodenzitás látható. A natív felvételeken egyértelmü tok nem különíthető el.Az elváltozás a környezö sulcusokat kissé komprimálja.Környezetében oedema nem különíthető el.Craniocervicalis áttmenete: Megtartott.A foramen magnum szabad. Orbita: Retrobulbarisan kőrűlírt kóros képlett nem azonosítható. Kopponyacsontok: minimális fokú hyperostosis frontalis mindkét oldalo,Csontdestructio,egyéb kóros szerkezeti eltérés,fractura nem látható. Paranasalis: Légtartok,folyadék bennük nem látható. A mastoidalis sejtek légtartók. Radiológiai vélemény: A bal oldalon fronto-temporalisan vascularis laesiora nem jellemző hypodenzitás igazolódott. Az elváltozás további vizsgálatára MR vizsgálat szűkséges. Neurológus konzílíum javaslot.

Dr. Laki András válasza Koponya CT témában

Tisztelt Kérdező!

Azáltal, hogy az előző kérdését kiegészítette az előzményekkel és a radiológus véleményével, kissé jobban lehet tájékozódni, de ez még mindig nem elégséges ahhoz, hogy a távolból biztos diagnózist lehessen mondani. Úgy látom, hogy a vizsgálatot végző radiológusnak még a felvételek alapján sem állt módjában eldönteni a kérdést. Annyit tennék még hozzá a korábbi válaszhoz, hogy a leírás és a vélemény alapján a kérdéses elváltozás az agy állományában, annak felszínéhez közel látszik és a leírás alapján a környezetét kissé nyomja. Leírták, hogy vérkeringési zavarra nem jellemző. Ennél pontosabbat nem lehetett megállapítani, vagyis az MR vizsgálat elvégzése szükséges. Arra a kérdésre ideggyógyász (neurológus) tudna válaszolni, hogy a panaszait ez okozza-e, úgy vélem hogy csak a fejfájást lehetne összefüggésbe hozni. Ez az internetes tanácsadás nem pótolhatja a személyes orvosi konzultációt, így én is a radiológus véleményében szereplő neurológiai vizsgálatot és a már említett MR-t javaslom. Az MR-rel választ lehet majd adni arra is, hogy ez a jelenlegi eltérés esetleg összefüggésben lehet-e a csecsemőkori agyvérzésével, amit én - látatlanban - nem tartok valószínűnek.

Kérdés: 2019. október 21., 22:10; Megválaszolva: 2019. október 22., 18:48
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Tisztelt Dr.úr. Kopponya Ct vizsgálat...
Tisztelt Dr úr! Azt szeretném megkérdezni hogy nincs e nagy problémám a kopponya Ct vizsgálat szerint? Középvonal: Megtartott. Külső liquorterek...
Koponya Ct
Tisztelt Doktornő Következő kérdésem lene: Mindkét oldalon parientalisan kiterjedten, frontálisan és jobb occipitalisan diszkrét subcorticalis...
CT Agykoponya natív
Meg szeretném tudni, hogy mi az eredmény mert számomra nem egyértelmű.! Lelet: A közép vonal megtartott. A kamra rendszer középállású...
Koponya CT, nyaki rtg
Tisztelt Doktor Úr! Hosszabb ideje fennálló fejfájás és fülzúgás, végtagzsibbadás miatt nyaki gerincröntgen és natív koponya CT vizsgálaton...
koponya CT értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! 1992-ben agyvelőgyulladásom volt.Vérnyomásom magas és ingadozó.Egyre fokozódó feledékenység miatt voltam koponya CT-n, ahol...