• Ct lelet véleményezése.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr úr! Azt szeretném megkérdezni hogy nincs e nagy problémám a kopponya Ct vizsgálat szerint? Panaszaim: Enyhe fejfájás nem állandóan,végtagokban néha bizsergés érzet meg a fejben is.( A születésemkor a fejembem elpattant egy ér,és hatalmasra duzzadt a fejem és meg volt telve vérrel 3hónapos kóromra ment le) Nem tudom hogy ebből maradhatott e valami. Középvonal: Megtartott. Külső liquorterek mindkét oldalon normál tág.Bal oldalon fronto-temporalisan a sulcusok enyhén komprimáltak.Agykamrák alajka helyzete ,nagysága szabályos,szimetrikus.A 4-ik agykamra normál alakú,helyzetű és nagyságú.Állományai laesiók: A cerebrum és a cerebellum állományában körülírt kóros denzitás nem ábrázolodik.A bal oldalon fronto-temporalisan a kopponyacsont belsö felszínig terjedő,kb 2×2cm nagyságú,homogén hypodenzitás látható. A natív felvételeken egyértelmü tok nem különíthető el.Az elváltozás a környezö sulcusokat kissé komprimálja.Környezetében oedema nem különíthető el.Craniocervicalis áttmenete:Megtartott.A foramen magnum szabad. Orbita: Retrobulbarisan kőrűlírt kóros képlett nem azonosítható. Kopponyacsontok: minimális fokú hyperostosis frontalis mindkét oldalo,Csontdestructio,egyéb kóros szerkezeti eltérés,fractura nem látható. Paranasalis: Légtartok,folyadék bennük nem látható. A mastoidalis sejtek légtartók. Radiológiai vélemény: A bal oldalon fronto-temporalisan vascularis laesiora nem jellemző hypodenzitás igazolódott. Az elváltozás további vizsgálatára MR vizsgálat szűkséges. Neurológus konzílíum javaslot.

        Dr. Laki András válasza a Koponya CT témában

        Tisztelt Kérdező! Azáltal, hogy az előző kérdését kiegészítette az előzményekkel és a radiológus véleményével, kissé jobban lehet tájékozódni, de ez még mindig nem elégséges ahhoz, hogy a távolból biztos diagnózist lehessen mondani. Úgy látom, hogy a vizsgálatot végző radiológusnak még a felvételek alapján sem állt módjában eldönteni a kérdést. Annyit tennék még hozzá a korábbi válaszhoz, hogy a leírás és a vélemény alapján a kérdéses elváltozás az agy állományában, annak felszínéhez közel látszik és a leírás alapján a környezetét kissé nyomja. Leírták, hogy vérkeringési zavarra nem jellemző. Ennél pontosabbat nem lehetett megállapítani, vagyis az MR vizsgálat elvégzése szükséges. Arra a kérdésre ideggyógyász (neurológus) tudna válaszolni, hogy a panaszait ez okozza-e, úgy vélem hogy csak a fejfájást lehetne összefüggésbe hozni. Ez az internetes tanácsadás nem pótolhatja a személyes orvosi konzultációt, így én is a radiológus véleményében szereplő neurológiai vizsgálatot és a már említett MR-t javaslom. Az MR-rel választ lehet majd adni arra is, hogy ez a jelenlegi eltérés esetleg összefüggésben lehet-e a csecsemőkori agyvérzésével, amit én - látatlanban - nem tartok valószínűnek.


        Kérdés: 2019. október 21., 22:10; Megválaszolva: 2019. október 22., 18:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: