• CT lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Édesanyám lassuló mozgása miatt neurológiai kivizsgálásra ment el szeptemberben. Azt tudni kell, hogy az elmúlt két évben rettenetesen nehéz időszakon van túl lelkileg. Doppler UH-ra és agykoponya CT-re küldték. A doppler UH-n korának megfelelő állapotot mondtak a lábára, a CT eredménye a következő: A pericerebellaris liqortér tágabb. A IV. kamra centralis helyzetű, norm.tág. A hátsó scala szabad. A supratentorialis kamrarendszer mérs. tágabb, enyhén asszimetrias, nem dislocalt. A parenchyma denzitása szabályos. A külső liquortér a szokásosnál szélesebb. Kontrasztanyag iv. adása után kóros halmozás nincs. Frontalisan a falx-ban intenzív meszesedés látható. A neurológus az alábbi diagnózist írta: Az agyidegek működése megtartott. Mindkét felső végtagon közepesen élénk, saját reflexek. Jo kp. élénk, bo. renyhébb. Achilles reflex, bo túlsúllyal kp-nél élénkebb patella reflexek. Bo. Babinski tendentia. A vázizomzat tömege, tónusa normális. A végtagokban rigor nem észlelhető. Vestibularis spontan jelek nincsenek. A bal alsó végtag járáskor is enyhén spasticusnak tűnik, egyébként normális coordinatio. Dysdiadocokinesis nincs. Érzészavart nem jelez. A vegetatívu m ép. Gnosticus zavarok nincsenek. Apraxia nem észlelhető. Írás, olvasás rendben. Aphasia nincs. A beszédérthetőség jó. Éber, tájékozott. Diagnózis: Reactio depressiva? Van bármi, amire figyelnünk kell a leírtakból? Mit jelentenek? Hogyan tudjuk az állapotát javítani? Köszönöm válaszát előre is!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Koponya CT témában

        Kedves Kérdező! Tekintettel arra, hogy a vizsgálatok édesanyja korának megfelelő állapotot igazolnak, a neurológus depresszióra gondolt.Nem tudom, hogy ez mennyire lehet megalapozott. Lelkileg nehéz időszakok idősebb korban markánsabb tüneteket okozhatnak, de a mozgás lelassulás elsősorban parkinzon kórra gyanus.Jó lenne, ha ebben az irányban kontroll vizsgálatok történnének, addig is enyhe antidepresszáns terápia szóba jöhetne. Mindenesetre sem a koponya CT, sem a fizikális vizsgálat egyelőre nem utal komolyabb problémára.Az aktivitás megőrzése, a kapcsolatok ápolása, a túlzott aggodalmaskodás mellőzése mindenképpen jó hatással lenne rá. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. október 09., 13:48; Megválaszolva: 2020. október 09., 17:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: