• Tisztelt Dr.úr. Kopponya Ct vizsgálat értelmezése?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr úr! Azt szeretném megkérdezni hogy nincs e nagy problémám a kopponya Ct vizsgálat szerint? Középvonal: Megtartott. Külső liquorterek mindkét oldalon normál tág.Bal oldalon fronto-temporalisan a sulcusok enyhén komprimáltak.Agykamrák alajka helyzete ,nagysága szabályos,szimetrikus.A 4-ik agykamra normál alakú,helyzetű és nagyságú.Állományai laesiók: A cerebrum és a cerebellum állományában körülírt kóros denzitás nem ábrázolodik.A bal oldalon fronto-temporalisan a kopponyacsont belsö felszínig terjedő,kb 2×2cm nagyságú,homogén hypodenzitás látható. A natív felvételeken egyértelmü tok nem különíthető el.Az elváltozás a környezö sulcusokat kissé komprimálja.Környezetében oedema nem különíthető el.

        Dr. Laki András válasza a Koponya CT témában

        Tisztelt Kérdező! Egy eredményt a panaszokkal, tünetekkel, a vizsgálat kérés indokával együtt lehet jól értékelni, ezekről nem írt a kérdésben. A leletben nem látom a radiológus véleményét, javaslatát, feltételezem, hogy a lelet végén volt ilyen, továbbá a felvételekre is szükség volna. Nem tudom azt sem, hogy miért csak natív sorozat készült, miért nem kapott (kaphatott) kontrasztanyagot. Mindezek alapján a válasz csak korlátozott értékű lehet. A lelet szerint egy 2x2 cm-es az agyhoz képest kevésbé sugárelnyelő képletet láttak a koponyacsontig terjedően, mely a környező barázdákat kissé összenyomja. Bár szó szerint nem szerepel, de a leírásból úgy tűnik, hogy az agy állományán kívül van. Lehet egy ciszta az agyburkok között, de így biztosan nem lehet kimondani. Nem tudom megállapítani, hogy mennyire komoly az eltérés, remélem, hogy nem az, de mindenképpen beszélje meg a leletet a kezelőorvosával. Lehetséges, hogy MR vizsgálatra is szükség lesz a pontosításhoz.


        Kérdés: 2019. október 18., 12:11; Megválaszolva: 2019. október 20., 18:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.