Magas pulzusszám nyugalmi állapotban

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Néhány hete magas pulzusszámra panaszkodom! Konkrétan december közepe tájékán lettem rá figyelmes, hogy a torkomban ver a szivem, ami viszont jobban zavart, hogy nyom a mellkasom és emiatt esténként nehezebben alszom el. A pulzusom folyamatosan 90-120 között van bár szerencsére inkább az alsó értéknél jár, nyugalmi állapotban. Bevallom a testsúlyom sem éppen optimális, 106 Kg, 184 cm-es testmagasságnál. A vérnyomásom szintén nem a legmegfelelőbb, általában 140/95 (vagy némileg magasabb) , amiben inkább az alsó érték az aggasztó. Jártam a kardiológián, ahol az orvos EKG és szívultrahang vizsgálat után azt válaszolta "a 'nagy' problémát máshol kell tovább keresnie...". Visszamentem a háziorvosomhoz, aki a 150-es Coaprovel  (mivel az nem segített)  szedése után a 300-as Coaprovel-t írta fel és mondta, hogy ez majd leviszi a pulzusomat is. Az utóbbit 2 hete szedem, de egyenlőre a pulzusomnál nem tapasztalok változást, bár jobban örültem volna, ha gyógyszerkúra megkezdése előtt megpróbálkozunk vmi "házi" megoldással, mégha az később is vezet eredményhez. Egyik ismerősöm hasonló problémáiról számolt be,  amikor huszon éves korában gyors szívverésre a "betaloc" nevű gyógyszer alkalomszerű szedését írták fel és idővel elmúlt neki a "zakatolás". Ön javasolná ezt a gyógyszert?

Egyenlőre nem tudom mi tévő legyek, mert a fő problémám nem javult és a házi orvosom komoly javaslattal még nem állt elő. Gonodlkodom, hogy a 24 órás pulzus/vérnoymás vizsgálat segítene? Ön mit javasol?   

Előre is köszönöm, megtisztelő válaszát!

Üdv,

Sándor

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza magas pulzus témában

Tisztelt kérdező!

Az Ön által kapott CoAprovel egy vízhajtóval kiegészített vérnyomáscsökkentő, mely a pulzusszámot nem csökkenti. Erre többek között a béta-blokkoló készítmények alkalmasak, mint amilyen pl. a Betaloc is (de vannak ennél újabb gyógyszerek is, a Betalocnál kevesebb kellemetlen mellékhatással) .


A Holter (24 órás EKG) vizsgálattal az esetleges egyéb ritmuszavarok kimutathatók, nagy valószínűséggel az Ön esetében csak sinustachycardia lesz látható (vagyis a megfelelő ingerképző helyről indul ki a ritmus, csak magasabb frekvenciával) , azonban néha segíthet a mellkasi nyomások alatti EKG-eltérések rögzítésében. Hogy nyújt-e többletinformációt, kezelőorvosa tudja pontosabban megítélni. Az ABPM (ambuláns 24 órás vérnyomás-monitor) vizsgálat azonban segíthet a napközbeni vérnyomás-ingadozás felmérésében, ill. képet ad a mérések során a pulzusszámról is, ez segíthet a gyógyszerek beállítását illetően.

Nem írja, hogy hány éves, de mind a túlsúly, mind a magasvérnyomás kockázati tényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek (főleg egy bizonyos életkoron túl) . A mellkasi nyomódások miatt egy terheléses EKG vizsgálat elvégzése megfontolandó.

Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. február 13., 09:32; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 10:27
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
magas pulzusszám
Kedves Doktornő az alábbiakban szeretném kérni segítségét: Az utóbbi időben emelkedett a pulzusszámom, gyakran 80 és 90 körül van, amint...
Fizikai terheléses problémák...
Tisztelt Doktornő! 2014 novemberében katéteres ablációm volt WPW miatt. A betegség rejtett volt, nem látszott az ekg-n, csak tüneteket okozott, az...
Magas Pulzus
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretnék elkezdeni sportolni, abban szeretném a segítségét kérni, hogy magas pulzussal bármilyen sportot űzhetek? Pl.: ...
Magas pulzus és alacsony vérnyomás
Tisztelt szakértő! 21 éves, egyetemista lány vagyok. Általában jellemző nálam a normálnál magasabb pulzusszám (95-107, de volt 120 körül is) ...
Nebilet tabletta helyett terhesség...
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Szeretném a segítségét kérni: Mitralis prolapsus okozta magas pluzus miatt Nebilet tablettát szedek (napi 2x1/2...