• tágabb aorta

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértők Édesanyám miatt írok, remélem most már végre választ kapok a kérdéseimre, mert eddig senki sem válaszolt. Előszor leírom az eddigi leleteit. Június 13.- a BLESZ (75) éves EKG: Sinus ritmus, frek: 70/min, BAH-block, PQ: 134 msec QRS: 128 msec,v2-3 ban asc, st-k, pos. T-k Echo: Vélemény: Rossz parasternalis ablak, Norm tágasságú üregek. Norm falvastagságok. Körülírt falmozgászavar nem látszik. Jó sytoles bk funkció. Az aorta billentyűjelentősen megvastagodott, meszes, az áramlás gyorsult, 22/10 hgmm-es grádiens mérhető.Doppler vizsgálattal enyhe fokú TI kátszik. Vélemény: hypertonia. T2dm. BAH-block. Sten. Valv. Aortae (enyhe fokú). Dementia. M mód mérések: Balkamra: végdiast. Átm:50 mm(n<53) bal pitvar: (üres) Végsyst. Átm: 37 mm (n<40) jobb kamra: 27 mm( n<25) Septum végdiast.vast: 9 mm(n<12) aorta gyök: 21 mm Végsyst.vast: 13mm Hátsó fal végdiast.vast:9 mm(n<12) EF:60 % Végsyst.átm: 13mm Doppler mérések: Aorta billentyú AoVmax:2,2 m/s max.gradiens:22 Átlag gradiens: 10 Hgmm Mitralis billentyű E/A:35/53 DT:190 ms Tricuspidalis billentyű Tricusp. Insuff: enyhe fokú 2D mérések Segmentalis falmozgászavar: Bal pitvar 4 üregi metszetből: 33*43 mm Jobb pitvar: 36*41 mm VCI: norm. Tapse:22mm A tavaly előtt májusi lelete a következő volt(Péterfy kórház): Echo : BP:37*39 JP:30*35 JK : 15 BK:50/33 SEPT:12/15 HF:11/14 AOGYÖK/SEP/ASC: 36/10/44 E/A:50/70EDT:200IVS: 7 EF:60% AOVMAX:2.0 AI:- MI:I TI:TRIV PASP:20+10 VCI:10/2 PF:- AORTAÍV: 30 Mitralis anulus kissé aorta bill. Meszes. Vélemény: mérs meszesedlések, enyhe konc Bkh, norm. Tág szívüregek, ép billentyűk, jó falmozgások, jó bal kamra funkció, ép jobb szívfél. Laza septum secundum mkir. Kitér. Kardiálisan rendben van. . Hogyan lehet az, hogy tavaly az aor.gyök 36 mm volt most meg csupán 21 . Akkor ép billentyűkről volt még szó, most meg aorta billentyű hiba volt észlelhető. Szedheti e a memantine gyógyszert (Mirvedol), ami hipertenziót okoz. (demenciára). Koverexet adok neki a háziorvos javaslatára, az ajánlott neki? Milyen fokú fizikai aktivitás ajánlott neki? Baj e az , hogy a tavalyi mellkassröngenen azt írták a leletre hogy kanyargós, elongált aorta. Nekem ő a legfontosabb, miatta élek csupán. Édesapám és a 38 éves bátyám aorta dissectióban mentek el. Anyumnak is 44 mm lument mértek tavaly előtt az aszcendensére, ami nem nagyon megnyugtató. Tavaly meg meg sem nézték, arra hivatkozva hogy rossz parastendriális Ablak. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a szív ultrahang témában

        Kedves Kérdező! Az aorta szakaszai különböző átmérőjűek, ebből adódik a mérési eltérés. Természetesen pontosabban meg kellett volna jelölni a mérés helyét az összehasonlíthatósághoz. Az aorta billentyű mindkét leírás szerint kissé károsodott. Az aorta méretéről és lefutásáról, helyzetéről CT vizsgálattal lehet pontosabb információt szerezni. Pontosabb felvilágosítás gyógyszerszedéssel és fizikai aktivitással kapcsolatban vizsgálat nélkül nem adható, de a vérnyomás normál szinten tartása hasznos valóban, napi fél óra séta lehetőség szerint segít a jobb általános állapot megtartásában. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. január 28., 08:18; Megválaszolva: 2020. január 29., 23:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: