Magas vérnyomás, fejfájás, rossz közérzet: mi okozhatja?

Tisztelt Doktornő! Két hónappal ezelőtt 200/110-es vérnyomással kerültem a Sürgősségi O.-ra ElŐtte mindig normális vérnyomásom volt.Rendszeresen sportolok (heti 5xaerobik) , semmi káros szenvedély. A koleszterinem évek óta magas. Azóta minden kardiológiai vizsgálaton túl vagyok/szívultrahang, terh.ekg, 24 h. ABPM, hasi ultrahang.minden negatív.Neurológián is voltam, nyaki ultrahang negatív, koponya MR leletét most kaptam meg, ahol számomra ijesztő egy-egy mondat. PL."elszórtan a periventricularis fehérállományban frontalisan és parietálisan, nagyobb részt subcorticalisan látható több kis max.8 mm átmérőjű, T2.n, FLAIR-en jeldús, T1-en jelszegény góc. A trigonumok felett elmosódott max.14mm átm. területek. Szeretném tudni, ez mi, ll.veszélyes-e? Ez valami maradandó károsodás? Gyógyszert szedek: Tritace reggel 2, 5mg.este Tenaxum 1tbl. A vérnyomásom Így 90-110, ritkán még mindig kiugrik (frontont szoktam bevenni, akkor visszaáll) A közérzrtem egésznap rossz, sokszor fáj a fejem (fejtető nyomást is gyakran érzek) Szükséges egyáltalán vérnyomás csökkentő szedése, vagy ez pszichés dolog. (a Tritacetől arcüreg gyúlladásom is lett.) Válaszát előre köszönöm.Tisztelettel: E

Dr. Molnár Dóra válasza ingadozó vérnyomás témában

Kedves Kérdező, az MR-n látható eltérések lehetnek vérellátási zavar következményei, de mindenképpen neurológussal kellene megbeszélni ezt a vizsgálati eredményt. A vérnyomással kapcsolatban: a magas vérnyomás károsíthatja az ereket, tehát mindenképpen kell kezelni. A magas vérnyomás gyakran nem úgy kezdődik, hogy folyamatosan magas, hanem eleinte ingadozó is lehet. Sajnos a magas vérnyomás egy elég gyakori kórkép, 60 év körül sokszor különösebb ok nélkül is jelentkezik. Természetesen néhány ellenőrző vizsgálat elvégzése javasolt (vér- és vizelet vizsgálat, hasi ultrahang, szemfenéki vizsgálat) .

Sokféle gyógyszer létezik, ha az első választott szer nem válik be van lehetőség módosításra, kezelőorvossal beszélje meg. Mivel különbözőek az emberek, ezért a sokféle gyógyszer közül lehetőség van egyénre illesztett terápia összeállítására, mellyel ismét jó lehet a közérzete, és a szövődmények is megelőzhetőek. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. május 29., 08:14; Megválaszolva: 2016. május 31., 11:38
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
TANÁCS KÉRÉSE
Vérnyomás emelkedés
Tisztelt Doktor Nő, Édesanyám 63 éves, jól táplált, nyaki erek meszesedése mellett artritisze van illetve vérnyomásra Co-irabell 150mg gyógyszert...
Nem tudom hogy hová forduljak?
33évet dolgoztam az egészségügybe növérként.2005.be Rekeszizom sérvre mütöttek 2007.be eltávolították a méhem és a petefészkeimet. Miómás...
Szíven lévő folyadék
Kedves Doktornő! Édesanyámnak folyadékot találtak a szívén nagyjából 2 hónapja, azóta volt szív MR vizsgálaton is. Tudtunkkal nem volt beteg...
Gyógyszer kölcsönhatás
Tisztelt Doktornő! 40 éves, 164/52 nő vagyok. Évente kb 1 alkalommal előforduló pitvarfibrilláció miatt 3 éve Eliquis 2,5mg véralvadásgátlót...