Kiugró vérnyomás/pulzus

Tisztelt Doktornő! Néhány hónapja már írtam Önnek. Nem dohányzó, viszont valamelyest stresszes életvitelt folytató 24 éves férfi vagyok. Több kardiológusnál voltam már kivizsgáláson, mivel a covid oltás (pfizer) és az egyetemi záróvizsgáim óta többször tapasztaltam kiugró vérnyomást, valamint mellkasi fájdalom jellegű érzést. A kivizsgálások során a terheléses vizsgálat kivételével mindent elvégeztek (ekg, holter ekg, szívultrahang, véroxigénmérés, nagylabor beleértve a troponin és d-dimmer tesztet) , ezek mind jó eredménnyel zárultak, negatívak lettek. Hasi ultrahangon is voltam. A kiugró vérnyomás miatt, amely nem mindennapos (2-4 hetente egyszer fordul elő) , fél szem (2,5mg) coverex as tablettát szedek reggelente. Sajnos a probléma nem oldódott meg, "néha" még most is előfordulnak vérnyomás kiugrások, ekkor a rögtön megmért érték 165-177hgmm / 85-90hgmm körülre ugrik fel néhány másodperc alatt, ami magától pár perc múlva 150 körüli értékre csökken és egy fél órán belül visszamegy a normál tartományba, ha kicsit lepihenek. Ezt a kiugrást olyan 135-150 közötti pulzus kíséri. Ezek a kiugrások mindig nyugalomban, pl. ágyban fekve vagy félülő helyzetben jönnek, általában megelőzi valami kis apró benyilallás a mellkasban. Ilyen mellkasi benyilallások szegycsont mellett közvetlenül balra egyébként naponta többször vannak, 1-2-3-4 másodpercig tartanak, de van, hogy ezalatt kipirulok és leizzadok az ijedségtől, mivel hajlamos vagyok pánikolni. Az volna a kérdésem, hogy ha eddig nem igazolódott szervi elváltozás, előfordulhat, hogy ezt a nagy vérnyomás kiugrást a pánik és a nyugalomból (pl. ágyból) való hirtelen kiugrás okozza? Ilyenkor melegségérzet van a mellkasomban, erős halálfélelemmel, remegéssel. Aztán amikor lemegy utána enyhe hányinger és szédülés, továbbá napokig attól félek, hogy újra kiugrik. Ha esetleg pánik okozza a mellkasi beszúródások/nyomások miatt, mennyire veszélyes 24 évesen egy-egy ilyen kiugró érték? Ha esetleg nem ez okozza, merre célszerű tovább menni? Milyen vizsgálatokat érdemes még elvégeztetni? Sajnos nem érzem magam nyugodtnak ezek miatt és görcsölök, hogy nehogy valami súlyos baj legyen egy ilyen kiugrás alkalmával (infarktus stb.) . Előre is köszönöm a megtisztelő válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza ingadozó vérnyomás témában

Kedves Kérdező! Az jó hír, hogy az eddigi vizsgálatok nem mutatnak eltérést. A stressznek, ijedtségnek, szorongásnak, fizikai aktivitásnak van valóban vérnyomás- és pulzusemelő hatása.

Érdemes lenne még a 24 órás vérnyomás menet tisztázására vérnyomás monitorozást végezni , esetleg ezze egyidőben EKG-t is nézni (Cardiotens) , segíthetne eldönteni hogy megfelelő-e a gyógyszeres beállítás, illetve a módosítás irányára is hatással lehet az információ.

A nyilalló pár másodperces fájdalmak nem szív eredetűek, inkább mozgászervi oka lehet - például ülő életmód, rossz testtartás, gerincferdülés stb.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. augusztus 04., 18:58; Megválaszolva: 2021. augusztus 06., 00:44
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás
Stressz,pánik,magasvérnyomás,TIA...
Hirtelen szív feldobbanások és...
Szédülés, változatos tünetek...
Tisztelet Doktornő! 38 éves férfi vagyok, 185 cm és 85 Kg: Egy hónappal ezelőtt felkelés után volt egy szédüléses rosszullétem, sohe korábabn...
Pánikbetegség, magas vérnyomás?
Tisztelt Doktornő! 20 évvel ezelőtt lettem pánikbeteg Édesapám halála után. Több év küzdés után magamtól jöttem rendbe, magamtól hagytam el...