TANÁCS KÉRÉSE

Tisztelt Címzett! Arra kérném tisztelettel, hogy adjon útbaigazítást mi tévő legyek, hova tovább, mire gyanakszik, mit kéne még kivizsgáltatni (Kardiológia? ; Endokrinológia? ; Neurológia? ; vagy egyéb? ) . Őszintén, szólva, este már nem is merek lefeküdni, nem a haláltól félek, hanem attól, hogy félig megmaradok. A panaszom a következő: 67-ik évemben levő nő vagyok, egészséges, rendesen táplálkozom, magam főzők, gyógyszert nem szedek a vérnyomáscsökkentőn kívül. Éjszakai kiugró vérnyomásom és rosszullétem miatt írok. Nappal normális s vérnyomásom, sokszor még alacsony is, 130/80 és 100/57 között váltakozik, a pulzusom 75-50 között. Este kilenckor szoktam lefeküdni, normális a vérnyomásom lefekvéskor, rögtön elalszom, három óra múlva felébredek és akkor nagyon magas, 160-200/100-115 között van, nagyon fáj a fejem, rosszul érzem magam, azután sikerül visszaaludnom, de már felületes az alvásom, kétóránkénti megébredéssel. Ilyenkor alig tudok az ágyról felállni, nincs erő a lábaimban, a szemhéjam sem tudom kinyitni, csak ha kézzel megemelem, nyelési nehézségem is van. Reggel 5 órakor szoktam felkelni, akkor még magasabb a vérnyomásom, mint éjjel. Felkelés után, egy félóra után már lemegy magától, 120/70-re, pedig még nem vettem be a vérnyomás csökkentőt, egész nappal jól érzem magam. Régebben ritkán, most gyakrabban jelentkezik esti rosszullét, szédülés, hányinger, fülzúgás, egyensúlyvesztés, nehéz levegővétel, gyengeség, mind, ha a fejem a víz alatt lenne, a lábaim nem tudnak megtartani, rogyok össze, látászavar és kis megmozdulásra is nagyon szédülök. A tavaly tavasszal az ügyeletes orvos mentővel bevitetett a korházba, a belgyógyászatra, egy pár nap múlva hazaengedtek, semmit nem találtak. Próbáltam megfigyelni mi váltja ki a tüneteket, például, aludtam meggyújtott lámpával, aludtam ülve, feküdtem le későbbi időpontban, utoljára délután hatkor szoktam enni, megpróbáltam lefekvés előtt enni keveset, napközbe pihenni, reggel bevenni a vérnyomás csökkentőt, próbáltam este bevenni, stb. de semmit nem találtam, hogy mi okozná. Sajnos a rosszullétek mostanában megsokasodtak és mindig csak este 8 óra után. Az idén már háromszor volt laborleletem, mindent rendben találtak, az utolsónál ez az eltérés mutatkozott: TSH 5,04 ml/U/L T3 12,4 pmol/L T4 4,8 pmol/L. Azelőtt való évben volt EKG, szívultrahang, terheléses EKG, nyaki Doppler ultrahang, pajzsmirigy ultrahang, hasi-kismedencei UH , renalis Doppler UH, tüdő röntgen, gerinc és medence röntgen, szemészet, fül-orr-gége, nőgyógyászat, méh-nyakrák szűrés, reumatológia. Amit megállapítottak: fokozott kyphosis, mérsékelt spondylosis, máshol semmi eltérés nincs. Az évek során több féle vérnyomás csökkentőt kipróbált orvosom, de nem váltak be, ugyan az a magas éjszakai értékek jelentkeztek: NEBIBETA 5mg + BRINALDIX 10mg (beta blokkoló és vízhajtó) NEBIVOLOL 5mg (beta blokkoló) CARDIKOPIN 2,5mg (Ca csatorna blokkoló) COVEREX AS 5mg/1,25mg (ACE gátló és vízhajtó) MICARDIS 20mg (Telmisartan ARB receptor blokkoló) MICARDIS 40mg MICARDIS 80mg PORTIRON 50mg (Losartan ARB receptor blokkoló) PORTIRON/HTC 100mg/12,5mg és PORTIRON 50mg (Lozartan ARB receptor blokkoló és vízhajtó) AMLODIPIN/VALSARTAN 10mg/160mg (Ca catorna blokkoló és ARB receptor blokkoló) A COVEREX szedésétől annyira leesett a thrombocyta számom, hogy bevérzéseim lettek, a hematológián még medencecsontból csontvelő byopsziát is csináltak annak kiderítésére, hogy nincs e vérképzéssel baj, szerencsére nem volt, a vérnyomás csökkentő elhagyásakor helyreállt az érték. Előre is köszönöm válaszát, amit reménykedve várok. Elnézést a hosszúra sikeredett levélért. Tisztelettel Jolán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza Ingadozó vérnyomás témában

Kedves Kérdező! 24 órás EKG és vérnyomás monitorozás után kellene átállítani a vérnyomás gyógyszereit. Kardiológiai szakrendelést keressen fel ennek megbeszélésére. Agyi keringési zavar kizárására neurológiai vizsgálat is javasolt.

Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. november 02., 15:15; Megválaszolva: 2020. november 09., 12:09
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
ST felkapottság
Bal kamra hipertrófia
Holter ekg
ST felkapottság
Sziv ekg ultrahang covid után