• TANÁCS KÉRÉSE

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Címzett! Arra kérném tisztelettel, hogy adjon útbaigazítást mi tévő legyek, hova tovább, mire gyanakszik, mit kéne még kivizsgáltatni (Kardiológia? ; Endokrinológia? ; Neurológia? ; vagy egyéb? ). Őszintén, szólva, este már nem is merek lefeküdni, nem a haláltól félek, hanem attól, hogy félig megmaradok. A panaszom a következő: 67-ik évemben levő nő vagyok, egészséges, rendesen táplálkozom, magam főzők, gyógyszert nem szedek a vérnyomáscsökkentőn kívül. Éjszakai kiugró vérnyomásom és rosszullétem miatt írok. Nappal normális s vérnyomásom, sokszor még alacsony is, 130/80 és 100/57 között váltakozik, a pulzusom 75-50 között. Este kilenckor szoktam lefeküdni, normális a vérnyomásom lefekvéskor, rögtön elalszom, három óra múlva felébredek és akkor nagyon magas, 160-200/100-115 között van, nagyon fáj a fejem, rosszul érzem magam, azután sikerül visszaaludnom, de már felületes az alvásom, kétóránkénti megébredéssel. Ilyenkor alig tudok az ágyról felállni, nincs erő a lábaimban, a szemhéjam sem tudom kinyitni, csak ha kézzel megemelem, nyelési nehézségem is van. Reggel 5 órakor szoktam felkelni, akkor még magasabb a vérnyomásom, mint éjjel. Felkelés után, egy félóra után már lemegy magától, 120/70-re, pedig még nem vettem be a vérnyomás csökkentőt, egész nappal jól érzem magam. Régebben ritkán, most gyakrabban jelentkezik esti rosszullét, szédülés, hányinger, fülzúgás, egyensúlyvesztés, nehéz levegővétel, gyengeség, mind, ha a fejem a víz alatt lenne, a lábaim nem tudnak megtartani, rogyok össze, látászavar és kis megmozdulásra is nagyon szédülök. A tavaly tavasszal az ügyeletes orvos mentővel bevitetett a korházba, a belgyógyászatra, egy pár nap múlva hazaengedtek, semmit nem találtak. Próbáltam megfigyelni mi váltja ki a tüneteket, például, aludtam meggyújtott lámpával, aludtam ülve, feküdtem le későbbi időpontban, utoljára délután hatkor szoktam enni, megpróbáltam lefekvés előtt enni keveset, napközbe pihenni, reggel bevenni a vérnyomás csökkentőt, próbáltam este bevenni, stb. de semmit nem találtam, hogy mi okozná. Sajnos a rosszullétek mostanában megsokasodtak és mindig csak este 8 óra után. Az idén már háromszor volt laborleletem, mindent rendben találtak, az utolsónál ez az eltérés mutatkozott: TSH 5,04 ml/U/L T3 12,4 pmol/L T4 4,8 pmol/L. Azelőtt való évben volt EKG, szívultrahang, terheléses EKG, nyaki Doppler ultrahang, pajzsmirigy ultrahang, hasi-kismedencei UH , renalis Doppler UH, tüdő röntgen, gerinc és medence röntgen, szemészet, fül-orr-gége, nőgyógyászat, méh-nyakrák szűrés, reumatológia. Amit megállapítottak: fokozott kyphosis, mérsékelt spondylosis, máshol semmi eltérés nincs. Az évek során több féle vérnyomás csökkentőt kipróbált orvosom, de nem váltak be, ugyan az a magas éjszakai értékek jelentkeztek: NEBIBETA 5mg + BRINALDIX 10mg (beta blokkoló és vízhajtó) NEBIVOLOL 5mg (beta blokkoló) CARDIKOPIN 2,5mg (Ca csatorna blokkoló) COVEREX AS 5mg/1,25mg (ACE gátló és vízhajtó) MICARDIS 20mg (Telmisartan ARB receptor blokkoló) MICARDIS 40mg MICARDIS 80mg PORTIRON 50mg (Losartan ARB receptor blokkoló) PORTIRON/HTC 100mg/12,5mg és PORTIRON 50mg (Lozartan ARB receptor blokkoló és vízhajtó) AMLODIPIN/VALSARTAN 10mg/160mg (Ca catorna blokkoló és ARB receptor blokkoló) A COVEREX szedésétől annyira leesett a thrombocyta számom, hogy bevérzéseim lettek, a hematológián még medencecsontból csontvelő byopsziát is csináltak annak kiderítésére, hogy nincs e vérképzéssel baj, szerencsére nem volt, a vérnyomás csökkentő elhagyásakor helyreállt az érték. Előre is köszönöm válaszát, amit reménykedve várok. Elnézést a hosszúra sikeredett levélért. Tisztelettel Jolán

        Dr. Molnár Dóra válasza a Ingadozó vérnyomás témában

        Kedves Kérdező! 24 órás EKG és vérnyomás monitorozás után kellene átállítani a vérnyomás gyógyszereit. Kardiológiai szakrendelést keressen fel ennek megbeszélésére. Agyi keringési zavar kizárására neurológiai vizsgálat is javasolt. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. november 02., 15:15; Megválaszolva: 2020. november 09., 12:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
        Anyukám cukorbeteg, 4-szer ad be inzulint.Hétfőn szívkatéterezésre kell mennünk, mert a szív koszorúerei beszűkültek,nagyon elmeszesedtek.AZT szeretném tudni,hogy reggel beadhatja-e az inzulint és reggelizhet-e vagy éhgyomorra kell mennie.A...
        Tisztelt Doktornő! Állapotom megítélésében szeretném segítségét kérni, rosszullét, elgyengülés után júliusban sürgősségi ellátás keretében kardiológiai vizsgálaton szívelégtelenséget állapítottak meg. Megelőző időszakban...
        Üdvözlöm. Régóta van panaszom. Fekvő helyzetben sohasem éjjel szívdobogás érzésem van rövid ideig tart (néhány össze vissza ütés)de gyakran pár percenként.Ez előtt a tünetek előtt főleg a jobb oldalamra forduláskor ritkán...
        Tisztelt Címzett! Arra kérném tisztelettel, hogy adjon útbaigazítást mi tévő legyek, hova tovább, mire gyanakszik, mit kéne még kivizsgáltatni (Kardiológia? ; Endokrinológia? ; Neurológia? ; vagy egyéb? ). Őszintén, szólva, este már nem...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr? Már közel három éve pánikbeteg vagyok. Több, mint másfél évig szedtem a Cipralexet és Frontint, amitől jobb lett a közérzetem és elmúltak a rohamok. Sajnos a munkahelyem miatt egy nagyon erős időszakon voltam...