Stressz,pánik,magasvérnyomás,TIA ilyen fiatalon?

Üdvözlöm! Egy olyan kérdést szeretnék feltenni hogy a jelen panaszokat okozhatja e a pánikbetegség,stressz? Hirtelen félelem érzetet érzek olyan mintha hirtelen megijedne az egész testem majd a vérnyomásom kb 175-184/90-110 között szokott ugrálni és ez csupán 1-3 percig tart majd azonnal először 150 köré majd 140 alá csökken a vérnyomásom... Több kivizsgáláson is voltam már MRI vizsgálatom még a magas vérnyomás előtt volt akkor semmit nem találtak! Voltam vérvételen,röntgen vizsgálatokon és semmi eltérést nem találtak! A későbbiekben sajnos még kb szeptember közepén elvitt a mentő ugyanis a buszon jöttem haza és hirtelen bizsergés,zsibbadás érzés aztán rögtön őzfej kéztartásba görcsölt a kezem és alig tudtam beszélni is, gyorsan vettem a levegőt. A kórházban vért vettek azt mondták nagyon keveset ittam kb 2dl de ott is azt mondták valószinüleg pánikrohamot kaptam majd haza küldtek. Illetve az iskolában év elején igen furcsa tüneteim voltak hirtelen látás zavar, majd hirtelen megijedtem és azt vettem észre hogy a szám olyan mintha lefele görbülne nem tudtam szavakat formálni, az 1cm-es küszöbbe elestem, járásom bizonytalan volt majd 10-15percen belül elmúlt--> ekkor nem mértem vérnyomást! Azt olvastam hogy ekkor lehet hogy TIA- rohamom volt ami stroke előtt szökött lenni, de a látászavar migrénes rohamnál szokott jelentkezni ugyanis aurás migrénem van és ekkora ugyan úgy lehet látászavar,beszédzavar,egyensúlyzavar.. Azóta eddig egyszer újra felment kb 1 percre 179-re a vérnyomásom majd 10mp alatt 140-re csökkent. Illetve mostanában nagyon sokszor fáj,szúr a mellkasom pedig EKG vizsgálatom is volt és nem mutatott semmit! Jelenleg a vérnyomásom már bő 1 hete 120-140 tartományba van a per érték pedig 65-89 között a pulzus pedig általában 100-55 között! Azonban egyszer megmértem a lábszárban a vérnyomást rendes vérnyomás géppel a lábamban 193/120-at mért a kezemben pedig 135/78 ami elég ijesztő volt de ekkor mondták hogy a boka kar indexet más műszerrel mérik. Szóval ahogy az elejen is leírtam ezt a sok stressz és pánik okozza vagy lehet más betegségem is? Illetve kell e nekem ilyen fiatalon (16 évesen) foglalkozom az egészségügyi állapotommal? mert sokan mondták hogy ez már pszhihés alapon van!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza Ingadozó vérnyomás témában

Kedves Kérdező! A vérnyomás menet tisztázásra 24 órás gépi monitorozás javasolt, így kikapcsolható a stressz, amit a mérés Önnek okoz. Ezzel a napi pulzusmenet is tisztázható, hogy néha magasabb-e, vagy éjjel-nappal. Ennek az esetlegesen szükségessé váló kezelés esetén is van jelentősége. Hasi ultrahang vizsgálat is javasolt a vesék, mellékvesék állapotának megítélésére.

A pánik közben felszabaduló stressz hormonok is okozhatnak az Önéhez hasonló panaszokat, ha nem igazolódik konkrét szervi probléma, akkor ebben az irányban kell további vizsgálatokat végezni, illetve ennek megfelelő kezelést kell megállapítani Ön számára.

Addig is tanácsos napi legalább 1 óra tempós séta, konyhasó fogyasztás csökkentése, koffein- magas cukor- és alkohol tartalmú italok kerülése.

Háziorvosát vagy iskolaorvosát a pontosabb teendők megbeszélésére felkeresni szíveskedjen.

Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. október 03., 16:20; Megválaszolva: 2020. október 07., 00:26
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Kiugró vérnyomás/pulzus
Tisztelt Doktornő! Néhány hónapja már írtam Önnek. Nem dohányzó, viszont valamelyest stresszes életvitelt folytató 24 éves férfi vagyok. Több...
Magas vérnyomás
Hirtelen szív feldobbanások és...
Szédülés, változatos tünetek...
Tisztelet Doktornő! 38 éves férfi vagyok, 185 cm és 85 Kg: Egy hónappal ezelőtt felkelés után volt egy szédüléses rosszullétem, sohe korábabn...
Pánikbetegség, magas vérnyomás?
Tisztelt Doktornő! 20 évvel ezelőtt lettem pánikbeteg Édesapám halála után. Több év küzdés után magamtól jöttem rendbe, magamtól hagytam el...