Milyen életmód javallott szívbetegség esetén?

Tisztelt Doktornő/Úr! A kedvesem 38 éves, körülbelül két éve diagnosztizáltak nála örökletes szívbetegséget. Nagyjából május óta rendszeresen gyógyszert kell szednie a betegségre. Viszont, mostanában a gyógyszer ellenére is jelentkeznek panaszok -erős szívdobogás érzés, légszomj, - főleg étkezés után, néha nyugalmi állapotban is. Mostanra már a lépcsőmászás sem megy lihegés nélkül. Mindemellett eléggé egészségtelen életmódot folytat. Nehéz ételeket eszik -hét közben általában gyorsétteremben étkezik-, szabadságot, szinte egyáltalán nem vesz ki, stresszes munkát végez, dohányzik, és rendszeresen fogyaszt alkoholt, nem is keveset, gyakran jár szórakozni, emellett teljesen mozgásszegény életet él. Munkába járáson kívül semmi egyéb mozgást nem végez. Bevallása szerint semmiféle mozgás nem esik jól neki, mert jelentkeznek a panaszok. Terheléses EKG-t nem végeztek, viszont, 24 órás Holter vizsgálatot igen, ami már az ismert szívzörejt mutatta ki. Vérképe teljesen normális. Az lenne a kérdésem, hogy milyen életmódot kellene folytatni, ilyen panaszokkal? Jót tenne-e valami kis rendszeres mozgás, vagy ha tényleg nem esik jól, akkor jobb az "ágynyugalom"? Milyen ételeket érdemes fogyasztani, és a béta-receptor blokkoló mellett, érdemes lenne-e valami egyebet is (pl. vitamin, vizelethajtó, stb.) szedni kiegészítő kezelésként? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szívbetegek életmódja témában

Kedves Kérdező! Ha a tünetek súlyosbodnak kontrollra vissza kellene menni a kardiológushoz. Lehet, hogy módosítani kell a terápián. Az életmódról: rendszeres könnyű testmozgás, pl. séta mindenképpen ajánlható, erős fizikai munka, pl. nehéz súlyok emelése - kerülendő. Zöldségek, sovány hús, teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru fogyasztása javasolt, a testmozgáshoz és testsúlyhoz igazítva napi 4-5 részre elosztva elosztva. Lehetőleg törekedni kell a normális BMI elérésére. Jobbulást kívánok! Tisztelettel. Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. szeptember 06., 11:34; Megválaszolva: 2012. szeptember 07., 15:59
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Genetikai vizsgálat, hosszú QT
Kihagyó szívverés
Terhelésre magas pulzus
Üdvözlöm, Az lenne a problémám hogy egy kis fizikai munka, kerékpározás vagy minimális kocogás után pillanatok alatt felugrik 140-170re is a...
Alacsony vérnyomás ?
Tisztelt Doktornő! Vérnyomásommal kapcsolatban szeretnék kérdezni . Bal karomon megmértem és ott 108/60 volt, majd a jobb karomon is és ott 119/60...
Enyhe mitralis és tricuspidalis...
Tisztelt Doktornő! 49 éves férfi vagyok. Május végén voltam kardiológiai kivizsgáláson, melybe beletartozott a nyugalmi és terheléses EKG...