• 2 infarktus után csökkenthetném-e a gyógyszereimet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Émelygés, étvágytalanság, ételundor, hasmenés, szédülés, látászavarok, időnként szívtáji szurkálás jelentkezik. 70 kg-ról az utóbbi időben 64 kg-ra fogytam. Délelőtt a vérnyomás kb. 90!45, pulzus 60-65, Reggel és este 120/65, pulzus 65-70. Első infarktusom 2010. novemberben, a második 2011. július 18-án volt. Előzőleg már több stentet helyeztek a koszorúerekbe, amik sorra eldugultak. További diagnózis: idült ischaemiás szívbetegség, súlyos coronaria sclerosis és instabil angina, valamint Raynaud szindr. Gyógyszereim: clopidogrel (Egitromb) 1x75 mg teofylline (Retafyllin) 2x1 acethylslycilic acid (Aspirin protect) 100mg rosuvastatin (Rosuvastatin) 20 mg trimetazidine (Moduxin MR) 2x35 mg metroprolol succinat (Betaloc ZOK) 2x50 mg isosorbide mononitrate (Mono Mack Depot) 100 mg pantoprazole (Noacid) 20 mg ivabradine (Procoralan) 2x7,5 mg losartan (Portiron) 75 mg furosemide (Furosemid) 1x1 potassium chloride (Kaldyum) 1x1 Chinotal 400 mg/2x1 (Raynaud ellen) Ocuvit lutein forte 1 (szememre) Frontin 1 Kérdésem: Hogyan csökkenthetném a gyógyszer mennyiséget, ami a rossz mellékhatásokat idézi elő? Tisztelettel:

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívinfarktus témában

        Kedves kérdező! Nem szolgálhatok túl jó hírekkel, egyébként sem írnám, hogy az orvosa tudta nélkül ezt és ezt a gyógyszert hagyja el. Most csak a kardiológiai szerekre térnék ki. Az a helyzet, hogy az Egitromb és az Aspirin vérhígító, a stent ismételt eldugulása ellen KELL szedni. A Rosuvastatin koleszterincsökkentő, infarktus után szintén illik adni (csökkenti a meszesedést az erekben), Betaloc, Portiron szintén a protokoll része (javítják a túlélést, a szív funkcióját támogatják), ha mellkasi panaszok vannak, akkor a MOduxinnak, MOno MAcknak is van létjogosultsága. A Noacid gyomorvédő (főleg az Aspirin, Egitromb miatt), és gondolom a napi rendszerességgel adott Furosemid sem véletlen (ha nem lenne rá szükség, ritkábban vagy nem adnák a vízhajtót, ennek hiányában viszont befulladhat). A Procoralan pulzuscsökkentő, szintén bizonyítottan javítja a túlélést, ez okozhat szikralátást, de ez a mellékhatás általában idővel elmúlik. Azt tudnám csak javasolni, hogy menjen vissza a kezelőorvoshoz, a leletei fényében beszéljék meg, van-e lehetőség valamely gyógyszer elhagyására, hiszen mások a prioritások egy 40-50 éves infarktusos betegnél, akinél a minél hosszabb túlélés a cél, és mások a 82 éves esetén, akinek a szervezet érzékenyebben reagál már a gyógyszerekre, kevésbé tudja lebontani azokat, jobban érvényesülnek a mellékhatások. Magától viszont ne hagyjon el gyógyszert, van, ami tényleg fontos, bízza a kiválogatást a kezelőorvosra.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 14., 15:03; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 15:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Hölgyem,Uram!Olyan kérdéssel fordulok önhöz mert 6 éve fogyasztok nagy menyiségü tömény alkoholt!2napja úgy döntöttem abba hagyom elég rosszúl lettem!Utána olvastam ahol mindehol orvosi segitséget javasolnak!Ettől a deriliumos...
        Űdv!Barátnőmnek a mamájáról van szó! Mikor nem iszik akkor nagyon kedves. De mikor iszik akkor egy igazi hárpia...bánt mindenkit maga körül s már majdnem örületbe kergette a barátnőmet.Már majdnem meg is ütötte egy ilyen alkalommal.A...
        Tisztelt Szakértő ! 22 éves fiammal kapcsolatban írok Önnek. Kb. 2 éve találtam nála marihuánát, amit be is ismert, hogy ritkán alkalmanként, főleg társaságban használt. Ezután nem sokkal jogosítvány megszerzését kezdte el és az...
        Kedves Bernadett! Édesanyám 62 éves, alkohol függőséggel küzd, már 8 éve. Kapott pszichátriai kezelést, gyógyszereket de sajnos nem volt tartós az eredmény, mindig visszaesett. Azt szeretném kérdezni, hogy tudna-e ajánlani bentlakásos...
        Kedves Bernadett! Elmúltam már 34, nem hiszek a mesékben, de mégis tanácstalan vagyok! Kb egy éve ismerkedtem meg a párommal, most 39 éves,akiről addig is tudtam, hogy iszik, de gondoltam, majd én meg a hozzáállásom meg fogja változtatni, így 3...
        Jó Napot! Azt szeretném megtudni, hogy az a bizonyos alcostopex nevezetű készítmény valóban hatásos-e, segítségével le lehet-e szokni az alkoholizmusról. A neten az egyik oldal csodaszerként említi a másik meg kamu szerként. Ezért szeretnék...

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés