2 infarktus után csökkenthetném-e a gyógyszereimet?

Émelygés, étvágytalanság, ételundor, hasmenés, szédülés, látászavarok, időnként szívtáji szurkálás jelentkezik. 70 kg-ról az utóbbi időben 64 kg-ra fogytam. Délelőtt a vérnyomás kb. 90! 45, pulzus 60-65, Reggel és este 120/65, pulzus 65-70. Első infarktusom 2010. novemberben, a második 2011. július 18-án volt. Előzőleg már több stentet helyeztek a koszorúerekbe, amik sorra eldugultak. További diagnózis: idült ischaemiás szívbetegség, súlyos coronaria sclerosis és instabil angina, valamint Raynaud szindr. Gyógyszereim: clopidogrel (Egitromb) 1x75 mg teofylline (Retafyllin) 2x1 acethylslycilic acid (Aspirin protect) 100mg rosuvastatin (Rosuvastatin) 20 mg trimetazidine (Moduxin MR) 2x35 mg metroprolol succinat (Betaloc ZOK) 2x50 mg isosorbide mononitrate (Mono Mack Depot) 100 mg pantoprazole (Noacid) 20 mg ivabradine (Procoralan) 2x7, 5 mg losartan (Portiron) 75 mg furosemide (Furosemid) 1x1 potassium chloride (Kaldyum) 1x1 Chinotal 400 mg/2x1 (Raynaud ellen) Ocuvit lutein forte 1 (szememre) Frontin 1 Kérdésem: Hogyan csökkenthetném a gyógyszer mennyiséget, ami a rossz mellékhatásokat idézi elő? Tisztelettel:

Dr. Bene Orsolya válasza szívinfarktus témában

Kedves kérdező!

Nem szolgálhatok túl jó hírekkel, egyébként sem írnám, hogy az orvosa tudta nélkül ezt és ezt a gyógyszert hagyja el. Most csak a kardiológiai szerekre térnék ki. Az a helyzet, hogy az Egitromb és az Aspirin vérhígító, a stent ismételt eldugulása ellen KELL szedni. A Rosuvastatin koleszterincsökkentő, infarktus után szintén illik adni (csökkenti a meszesedést az erekben) , Betaloc, Portiron szintén a protokoll része (javítják a túlélést, a szív funkcióját támogatják) , ha mellkasi panaszok vannak, akkor a MOduxinnak, MOno MAcknak is van létjogosultsága. A Noacid gyomorvédő (főleg az Aspirin, Egitromb miatt) , és gondolom a napi rendszerességgel adott Furosemid sem véletlen (ha nem lenne rá szükség, ritkábban vagy nem adnák a vízhajtót, ennek hiányában viszont befulladhat) . A Procoralan pulzuscsökkentő, szintén bizonyítottan javítja a túlélést, ez okozhat szikralátást, de ez a mellékhatás általában idővel elmúlik.

Azt tudnám csak javasolni, hogy menjen vissza a kezelőorvoshoz, a leletei fényében beszéljék meg, van-e lehetőség valamely gyógyszer elhagyására, hiszen mások a prioritások egy 40-50 éves infarktusos betegnél, akinél a minél hosszabb túlélés a cél, és mások a 82 éves esetén, akinek a szervezet érzékenyebben reagál már a gyógyszerekre, kevésbé tudja lebontani azokat, jobban érvényesülnek a mellékhatások. Magától viszont ne hagyjon el gyógyszert, van, ami tényleg fontos, bízza a kiválogatást a kezelőorvosra.

Kérdés: 2011. szeptember 14., 15:03; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 15:56
Kérdések és válaszok: Szenvedélybetegségek
Nárcisztikus személyiség zavar
Nárcisztikus személyiség zavar több pszichiáter megállapítása szerint.3 éve alkoholizmus is társul. Elviselhetetlen a viselkedése. Legalább 6 éve...
Hirtelen sóvárgás
Alkoholizmus
Alkohol függőség, alkoholizmus? 16...
Marihuana stb