Hogyan legyek a segítségére?

Üdv! Van egy ismerősöm, aki tavaly átesett egy lábamputáción. A jobb lábát le kellett combig vágni. Ő cigizik, iszik sört, kávét, illetve szed gyógyszereket. Hogyan tudnám elérni nála, ne cigizzen, illetve ne igyon sört? Mondtam már neki, ne tegye, elsősorban a maga érdekében. Meghallgatott, mondta, hogy jó, ám mégis iszik napi két doboz sört, illetve egy doboz cigit elszív. Köszönöm ingyenes, segítőkész válaszukat!

Dr. Árki Ildikó válasza dohányzás témában

Kedves Kérdező!

Nagyon tiszteletre méltó, hogy segíteni szeretne ismerősén. Sajnos, aki nem akarja, azon igen nehéz segíteni. Nem írta, hogy miért kellett amputálni a lábát, de gyanítom, hogy érszűkületből adódó súlyos állapot miatt. Ilyen esetben a dohányzás tilos! (megjegyzem, egyébként sem ajánlott) Mondta már neki, hogy a másik lábát is elveszítheti? Dohányzásról leszoktató programok vannak, ebben kérjék háziorvosa segítségét.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2013. január 19., 21:43; Megválaszolva: 2013. január 21., 01:25
Kérdések és válaszok: Szenvedélybetegségek
Champix-dohányzás leszokás
Tisztelt Doktor Nő! Párom a Champix segítségével leszokott a dohányzásról, a gyógyszert még szedi, 3. hónapnál tart. Úgy érzi már nem fog...
3 év nem túl aktiv dohányzás során...
Eleinte nagyon aktivan szívtam, akár naponta 1-2 doboz cigaretta is elment. Mostanra kb féléve lecsökkent és nagyon sokszor már csak hétvégenként...
Dohányzás
Üdvözlöm! Szeretnék leszokni a dohányzásról. Eddig a Champix nevű gyógyszer vált be a leginkább, de még így is szükségem van a...
mitöl nem kivánom
hello.az a kérdésem hogy már vagy 4 éve cigizem de nem sokat egy doboz cigi mindig elég egy hétig, vagy még tovább persze ha bulizni megyek akkor...
Dohányzás
Tisztelt Doktor úr / nő! Le szeretnék szokni a dohányzásról, és azt olvastam, hogy létezik nikotinmentes tabletta ami segíthet. Sajnos a...