Patológiás részegség lehet?

Ritkán iszom alkoholt, de utóbbi 2 alkalommal 4 hónapja, és most egy hete amnéziával végződött. 4 hónapja elég sok /? / tömény alkohol után kb 3 dl elfogyasztása teljes filmszakadás. Ismerősök elmondása szerint nevetgéltem stb. Az egy héttel ezelőtti eset, viszont nagyon megdöbbentett, egy születésnapon viszonylag kisebb, mennyiségű alkohol /1 pohár pezsgő, 1 dl pálinka, és bor./ elfogyasztása után újból filmszakadás, de ekkor agresszívvá váltam, nem ismertem meg a barátaimat, és az elmondások szerint csapkodtam össze vissza. Ezután néztem utána, mi lehet ennek az oka. A Patológiás részegség tüneteit vélem felfedezni. Ha ez van, akkor tényleg igaz, hogy már egy korty italtól is elborulhat az agyam? Akár veszélyt jelenthetek a környezetemre? Ezek után már egy pohár bort sem fogyaszthatok, annélkül, hogy a tünetektől ne féljek? Ha ilyen kis mennyiségű alkohol is elég hozzá akkor inkább elutasítok minden alkoholt.

Dr. Veress Dóra válasza patológiás részegség témában

Kedves Kérdező! A patológiás részegségre az jellemző, hogy bármekkora alkoholfogyasztás után jelentkezhet egy utólag teljes amnéziával járó állapot, amikor az illető agresszívvá válik és olyan dolgokat tesz, amit egyébként soha nem tenne. Esetleg hallucinálhat és üldöztetéses gondolatai vannak. Ebben az állapotban a részeggel való kommunikáció, meggyőzés szinte lehetetlen. Meglehetősen ritka állapot, de ha valaki hajlamos rá, akkor többször előfordulhat. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy egyáltalán ne igyon többet semennyi alkoholt, különösen, hogy büntethetővé válik, ha tisztában van azzal, hogy patológiásan reagál az italozásra, mégis iszik. Az Ön első esete inkább a nagy, mennyiségű alkoholnak tudható be, a második már gyanús arra, hogy patológiás részegségról van szó, de ezt ennyiből megmondani nem lehet.

Megválaszolva: 2012. március 20.

Kérdések és válaszok: Szenvedélybetegségek

Patológiás részegség
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Megfigyeléseim és a témakörben szerzett ismereteim alapján, sajnálatosan a címben jelzett betegség tüneteit fedezem fel a férjemnél. A...
Hogyan juttassunk orvoshoz egy...
Tisztelt Címzett! Egy, a családban előforduló alkoholista beteggel kapcsolatban teszem fel kérdésemet. Kb. fél éve havi rendszerességgel előfordul, hogy 1-1...
Gyógyszer alkamazás
Jó napot. Az a gondom, Hogy felkerestem egy addiktológust, de nem sok a bizalmam hozzá, és miután úgy írta fel a Frontint, hogy meg se kérdezte a májfunkciós...
Nárcisztikus személyiség zavar
Nárcisztikus személyiség zavar több pszichiáter megállapítása szerint. 3 éve alkoholizmus is társul. Elviselhetetlen a viselkedése. Legalább 6 éve többen is...
Hirtelen sóvárgás
Jó napot Egy olyan dolog történt velem, hogy nemrég hagytam abba a dohányzást és már másfél éve, hogy nem használom a nikotin pótló szereket sem Eddig...
Alkoholizmus
A szóban forgó alkoholista egy hete még megkért, hogy vigyem el kocsival a közértbe, mert már ivott sört és így nem vezethet. Néhány napja már nem megy...